Helyi közélet

2013.05.11. 10:56

Sietett a természet

Borsod-Abaúj-Zemplén - Még nem lehet tudni, a fagykárok miatt milyen lesz a gyümölcstermés.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Még nem lehet tudni, a fagykárok miatt milyen lesz a gyümölcstermés.

A szokásos három hét helyett áprilisban a legtöbb gyümölcsfa szinte egyszerre virágzott el. Arról kérdeztük Berta Bélát, a B.-A.-Z. Megyeri Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatóját, ez milyen kihatással lehet a várható gyümölcstermésre.

„Ilyet még én sem láttam”

– Ilyet még én sem láttam korábban – mondja Berta Béla. – A természet szokásos rendje az lenne, hogy először a mandula virágzik, utána jönnek a csonthéjasok, a kajszibarack, meggy, a cseresznye, utána a körte, alma és végül a birsalma. Ez általában három hét alatt szokott megtörténni, most pedig a legtöbb gyümölcsfa egy héten belül egyszerre virágzott el. Ennek az volt az oka, hogy volt elegendő víz a talajban, és amikor hirtelen nyáriasra váltott a tél végi időjárás áprilisban, akkor a fák gyökerei egyszerre kezdték pumpálni a vizet és ez rohamtempóban beindította a nedvkeringést a növényekben és szinte valamennyi fajta gyümölcsfa egyszerre virágzott ki. Ez önmagában egyáltalán nem baj, hiszen ettől még nem károsodik a majdani gyümölcstermés. Az azonban, hogy mégis mennyi gyümölcs lesz majd a fákon, az nagymértékben függ attól, hogy a virágok beporzásáért felelős rovarok nektárgyűjtő körútjuk során megbirkóztak-e ezzel a hirtelen jött tömeges kihívással, hiszen amire általában három hetük van, azt most lényegesen kevesebb idő alatt kellett elvégezniük.

A fagy is közbeszólt

Ez pedig még csak az egyik része annak, hogy mi lehet az idei gyümölcstermés sorsa.

– Valóban, sok múlik azon is, mekkora fagykárt szenvedett a gyümölcsös a tél folyamán. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a korai virágzású fajtáknál a március eleji enyhe idő elindította a nedvkeringést, növekedésnek indultak a rügyek, majd március közepén bekövetkezett egy erős lehűlés, nem voltak ritkák a mínusz 17 fokok sem, ami mindenképpen kárt tett a gyümölcsösökben. Pontos adataink még nincsenek, de azt már látni lehet, hogy a kajszi Dél-Borsodban és Gönc környékén nem mentesült a fagykár alól, de a cseresznye és a meggy is károsodhatott. Teljes képünk akkor lesz már, ha ezek a gyümölcsök már legalább borsó nagyságúak lesznek, és az még egy-két hét – tette hozzá Berta Béla.

A mostani kedvező időjárás jót tehet az idei gyümölcstermésnek, de május még egy másik arcát is tartogathatja.

– Közelednek a fagyosszentek, ami általában lehűléssel járhat, és ez kihatással lehet a várható gyümölcstermésre. Ezen felül mindig bekövetkezik egy természetes gyümölcshullás is, hiszen a fák „elrúgják” maguktól a termés egy részét még érés előtt, így egyelőre csak remélhetjük azt, hogy viszonylag jó termés elé nézünk, de biztosabbat csak május vége felé jelenthetünk ki – mondta a B.-A.-Z. Megyeri Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában