Helyi közélet

2013.05.17. 00:07

Matolcsy: "Ha Borsod emelkedik, Magyarország emelkedik"

Miskolc - „Miskolcnak és a régiónak elsődleges szerepe van a gazdasági növekedési programban.” - Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Miskolcon járt.

Miskolc - „Miskolcnak és a régiónak elsődleges szerepe van a gazdasági növekedési programban.” - Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Miskolcon járt.- A tegnapi hír szerint Magyarországon beindult a gazdasági növekedés - kezdte mondandóját Matolcsy György az MNB elnöke. Ehhez pedig egy dologra van szükség - a szerencsén kívül - pénzre - tette hozzá az MNB országos szakmai konzultációjának első állomásán a Miskolci Egyetemen. A rendezvényen Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket, egyebek mellett Matolcsy Györgyöt, az MNB elnökét, Balog Ádám alelnököt, Csizmadia Norbert ügyvezető igazgatót, illetve Kocziszky Györgyöt, az egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánját, a Monetáris Tanács tagját. A Monetáris politika és növekedés című nyitó előadásában többek között említésre méltónak tartotta egy jó ismerőse megfogalmazását: „Ha Borsod emelkedik, Magyarország emelkedik, ha Borsod süllyed egész Magyarország süllyed”.

A nemzeti bank szeretné támogatni a kormány növekedési programját, mert fenntartható gazdasági növekedésre van szüksége az országnak - hangsúlyozta előadásában a Matolcsy György a jegybank elnöke. Az új jegybanki vezetés hisz a növekedésben, a reálgazdaságban, az iparban, és az ipar, a reálgazdaság és a tudás szövetségében - fogalmazta meg. Már az elmúlt év negyedik negyedében de különösen az idei első negyedévben tisztán látszott a magyarországi gazdasági növekedés, ami már egészséges szerkezetű növekedés – fejtette ki. Ez a növekedés fenntartható, mert nem eladósodásból, nem fenntarthatatlan makrogazdasági pályából fakad. Azért egészséges, mert a kitörési pontokon növekszik a gazdaság, alacsony inflációs környezetben, azért, mert a költségvetési trendfordulónak köszönhetően csökken a költségvetési hiány, azért mert csökken az államadósság a családok és a vállalkozások hitelállománya is csökkent - összegezte a jegybank elnöke.

A kkv szektor fejlesztésért

Balog Ádám, az MNB alelnöke a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit mutatta be előadásában. Eszerint a magyarországi kereskedelmi bankok számára 250 milliárd forintos hitelkeretet biztosítanak, melyet kis és középvállalkozások vehetnek igénybe többek között beruházásra, EU támogatás önrészeként, hitelkiváltásra. A legfeljebb 10 éves futamidejű kölcsönt 2,5 százalékos díjjal számíthatják fel a bankok, melynek tartalmaznia kell a kamat és garanciaköltséget. A pályázat elbírálása során a legkisebb igénylések oldaláról indulva a keret erejéig elégítik ki az igényeket- ismertette az alelnök. A konzultáció következő előadója Csizmadia Norbert az MNB ügyvezető igazgatója Gazdaságstratégiai jövőkép című előadásában többek között kiemelte: Borsodnak - és székhelyének Miskolcnak - és a hozzá tartozó régiónak elsődleges szerepe van a gazdasági növekedési programban.

Ugyanúgy látja és hisz

„Örömmel vettem, hogy a jegybankelnök úr ugyanúgy látja és hisz Felső-Magyarországban, mint én: Ha Borsod emelkedik, akkor a nemzet is emelkedik” – mondta dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. „A jegybankelnökkel egyet értve örömmel nyugtáztam, hogy az első negyedéves gazdasági növekedés nem hitelből, eladósodásból ered, hanem valós teljesítményből. Ennek megőrzésének, növelésének érdekében szorgalmazott összefogásért a magunk részéről mindent megteszünk”- jelentette ki dr. Mengyi Roland.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában