Helyi közélet

2013.04.09. 15:15

Elítéltek szépítik a településeket

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénkből három település vállalta, hogy elítélteket foglalkoztat közérdekű munkára.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénkből három település vállalta, hogy elítélteket foglalkoztat közérdekű munkára.Okirathamisítás, garázdaság, áramlopás. Csak néhány azon bűncselekmények közül, amelyek elítéltjei választhatnak: leülik büntetésüket, vagy ledolgozzák. Akik Kistokajban temetőt takarítanak, buszmegállót festenek, illegális szemétlerakókat számolnak fel, vagy éppen segédkeznek a könyvtár felújításában, azok az utóbbit választották. Ambrus Gyöngyi a település polgármestere 2011-ben döntött úgy, részt vesznek a Belügyminisztérium ezen projektjében. Ennek köszönhetően Kistokajt büntetésvégrehajtási hellyé nyilvánították.

Hetente kétszer, mikrobusszal szállítják az elítélteket Miskolcról, vagy Miskolc környéki településekről Kistokajba. Napi hat órát dolgoznak, és az önkormányzatnak ez nem kerül pénzébe. „Településünknek nagyon sokat jelent az elítéltek által végzett munka. Évek óta közcélú munkások látják el az intézményfenntartással kapcsolatos fizikai munkákat, köztisztasági feladatokat, állandó közalkalmazottak bérének finanszírozására nincs módunk, közmunkásunk kevés. A programnak köszönhetően nemcsak ingyen munkaerőt kapunk, hanem munkafelügyelőt is, így eredményesebb a közérdekű munkavégzés” – mondta a polgármester.

Hogy fogadták a település lakói a programot? „A testületen belül volt vita erről, hiszen féltünk, ha az elítéltek itt dolgoznak majd, akkor megnő a településen a bűncselekmények száma. De nem ez történt, hiszen a közérdekű munkában részt vevők is tudják, ha valami történne Kistokajban, akkor először őket vennék elő” – válaszolta.

Elzárkóznak

A bíróságok által kiszabott közérdekű munka büntetés csoportos végrehajtásában a megyében három önkormányzat - Felsőzsolca, Onga, Kistokaj - vett részt, valamint egy civil szervezet, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány és egy nonprofit kft., a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

„A projekt fogadtatása az önkormányzatok részéről eltérő. Van olyan – például Kistokaj –, amely kifejezetten kérte, hogy legyen náluk csoportos letöltés, van, amely a projekt által kínált feltételek miatt találta kedvezőnek, de a legtöbb önkormányzat eddig - részben az előítéletek miatt - elzárkózott ettől a munkavégzéstől” – ezt már dr. Bogdán Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója mondta lapunknak.

Az önkormányzatok erre pénzt nem kapnak, de költségük sem nagyon merül fel, hiszen a csoportokat vezető közérdekű munka felügyelők a projekt keretében végzik tevékenységüket, tehát nem az önkormányzat alkalmazza őket – tudtuk meg. Ráadásul az elítéltek által végzendő munka ellenérték nélkül, ingyenes történik, s ez adott esetben nem jelentéktelen gazdasági hasznot tud termelni a letöltő helyeknek.

Hozzátette: „A bíróságok egyébként az utóbbi években egyre gyakrabban szabják ki ezt a büntetést, egyre népszerűbb ez a fajta alternatív szankció a megyében, amely tényt a rohamosan emelkedő ügyszámok is alátámasztják. A projekt egyébként 2015. december 1-ig tart.

ÉM-NSZR

Kell a rendőri jelenlét

Ongán a közmunkásokkal együtt dolgoznak a közérdekű munkások. Jelenleg négyet foglalkoztatnak. Tavaly indult a program, akkor még elítéltek is dolgoztak náluk, az idén azonban elsősorban olyanok, akik szabálysértést követtek el. Árokásás, folyómeder-tisztítás, közterület-takarítás a feladatuk. Dr. Nevelős Szabolcs, a település aljegyzője elmondta: mindenképp előny, hogy ez a munka ingyen van az önkormányztank, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek az emberek ingyen végzik, ami a munkájukon is meglátszik.

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) telephelyén is foglalkoztatnak közérdekű munkásukat, és eleinte csak rossz tapasztalatuk volt. Nem kaptak ugyanis rendőri felügyeletet, így sokminden eltünt, sőt be is törtek hozzájuk, elvitték az aznapi adományokat. Mára a helyzet javult, hiszen a rendőri jelenlét segített a helyzeten. Kerülnek hozzájuk olyanok, akiket kábítószerrel való visszaélés miatt ítéltek el, de olyanok is, akik „csak” bérletet hamisítottak, hogy kijuthassanak az egyetemre tanulni, mondta el Kisfalvi Nyina, az alapítvány elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában