Helyi közélet

2013.04.10. 20:18

Árvízvédelem svájci támogatással

Bánhorváti, Lázbérc - Kezdetét veszi a lázbérci és a rakacai víztározók fontos műtárgyainak felújítása.

Bánhorváti, Lázbérc - Kezdetét veszi a lázbérci és a rakacai víztározók fontos műtárgyainak felújítása.A rakacai és lázbérci víztározók környezetében élők biztonsága érdekében Szendrő és Bánhorváti önkormányzatai, valamint az ÉRV Zrt. – a svájci hozzájárulás segítségével - nagy erőkkel dolgozik azon, hogy csökkentsék az árvízi helyzetek következtében kialakuló katasztrofális elöntés kockázatát. Szerdán tartották az egyenként 284 millió forintos költségvetésű árvízvédelmi rekonstrukciót megvalósító két projekt nyitórendezvényét Szendrőn és Bánhorvátiban. A projektek 85%-os svájci támogatással, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósulnak meg. Magyarország összesen folyó áron mintegy 32,3 milliárd forintnak megfelelő svájci frank támogatásban részesül.

A víztározó kulcsszerepe

Az észak-magyarországi települések lakói személyesen élték át 2010. nyarán a természeti katasztrófát, mely felbecsülhetetlen mértékű károkat hagyott maguk után. Demeter Zoltán, Bánhorváti polgármestere, „A Lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója” című projekt nyitórendezvényének házigazdája kiemelte: „A 2010-es májusi eső arany helyett tragédiát hozott. Az újabb árvízi helyzet kialakulásának elkerülésében a víztározó kulcsszerepet játszik. A rekonstrukció minél sikeresebb véghezvitelében remek szakemberek működnek együtt. Mindenkinek nagyon hálásak vagyunk, aki tesz a projekt sikerességéért. ”

Ritter Géza, az ÉRV Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Lázbérci Víztározó elsődleges feladata az ivóvíz-ellátás, de emellett jelentős árvízcsúcs csökkentő szerepe is van. A víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója folyamán sor kerül az árapasztó műtárgy teljes betonfelületének felújítására, a szivárgó rendszer átépítésére, valamint az üzemvíz csatorna burkolására.

Bábosik Katalin, a Svájci Hozzájárulási Iroda képviselője elmondta: a svájciak népszavazáson döntöttek arról, hogy a saját pénzükkel segítsék az újonnan belépett országok uniós felzárkózását. Miután az észak-magyarországiak megvalósításra érdemes ötletet terjesztettek elő és azt szakmailag is megvédték, így sikerült a projekt elfogadtatása. A magyar vízügyesekkel együtt dolgozni egyébként is diadalmenet- fogalmazta meg véleményét Bábosik Katalin.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában