Helyi közélet

2013.03.12. 19:03

Ugrik a közmunka, ha lóg a gyerek

Krasznokvajda, Miskolc, Szerencs - Olyan diák is akad, aki a tanévben még egy napot sem volt iskolában.

Krasznokvajda, Miskolc, Szerencs - Olyan diák is akad, aki a tanévben még egy napot sem volt iskolában.Három hónapra zárják ki a közfoglalkoztatásból azokat az álláskeresőket, akik nem járatják gyermeküket rendszeresen iskolába, vagy nem tartják rendben lakókörnyezetüket, javasolta a napokban Pintér Sándor belügyminiszter. Az igazolatlan hiányzásokat már az elmúlt években is szigorúan büntették (felfüggesztették, majd megvonták a gyerekek után járó családi pótlékot), de vannak olyan családok, ahol semmi sem használ. Valószínűleg ezért az újabb szigorítás. Több településen érdeklődtünk, és kiderült, nincs mit tenni. Vannak olyan szülők és diákok, akikre semmilyen büntetéssel nem lehet hatni.

A krasznokvajdai Béres Ferenc Általános Iskolában ugyan nem jellemző a sok hiányzás, tudtuk meg Kecskés Zoltánné igazgatótól, de nekik is volt két diákjuk, akik az „elvonások” ellenére sem jártak iskolába. A szülők azt mondták, hogy nem bírnak a gyerekkel, hiába küldik iskolába, nem megy. Ezzel persze a gyerek járt a legrosszabbul, mert nem elég, hogy nem tanult, de kimaradt az ingyenes étkezésből is, ráadásul az iskolának jelentős összegű normatívát kellett visszafizetnie a lógós diákok miatt, sorolta az igazgató.

Összefogással

Hozzátette: a településen pedig közös összefogással próbáltak meg segíteni a problémán, de nem sikerült. Végül a két tanuló 16 éves lett, és megszűnt a tankötelezettségük. Az igazgató szerint egyedül a pénz megvonásával lehet eredményt elérni, de a közmunkától való eltiltást nem tartja jó megoldásnak, mert mint mondta, annak megint csak a gyerek látja kárát.

Hasonló a tapasztalat a miskolci Debreczeni Márton Szakképző Iskolában is. Itt 40-50 olyan diák van, akik a családi pótlék megvonása után sem jártak iskolába. A pénz ugyan hiányzott a családi kasszából, de a motiválatlanság és nemtörődömség még ezt is felülírta, mondta Tóth Lászlóné igazgató. Hangsúlyozta: viszont voltak olyan tanulók, akik átérezték a család nehéz helyzetét, és a szigorítások hatására nem hiányoztak többet igazolatlanul. Megtudtuk: a nem járók között olyan diák is akad, aki elment illegálisan dolgozni, hogy ezzel segítse a szüleit és testvéreit. Az igazgató szerint nehéz megmondani, mi lenne a megoldás, hiszen összetett kérdésről van szó, de talán segítene, ha a családi pótlék egy részét az iskoláknak adnák, amit az intézmény a gyerekek javára fordítana.

A Szerencsi járás egyik kistelepülésének jegyzőjétől (aki neve elhallgatását kérte) azt tudtuk meg, hogy náluk is komoly gondokat okoz a gyerekek hiányzása. Közel 50 azoknak a tanulóknak a száma, akik családjában fel kellett függeszteni vagy megvonni a családi pótlékot a sok hiányzás miatt.

Nem tud rá hatni

A jegyző ezt azzal magyarázta, hogy sok szülőnek nem fontos, hogy a gyerek tanuljon, a kamaszodó fiatalra pedig már nem tud hatni. Van olyan diák például, aki a tanévben egyetlen órát sem töltött az iskolában. A probléma megoldására a jegyzőnek sincs ötlete, de szerinte az országgyűlési képviselőknek jobban meg

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában