Helyi közélet

2013.03.13. 10:48

Miskolci csapat a Formula Studenten

Miskolc - Egyetemista csapat, a Formula Racing Miskolc is nevezett a Formula Student Hungary-ra.

Miskolc - Egyetemista csapat, a Formula Racing Miskolc is nevezett a Formula Student Hungary-ra.Idén már negyedszer rendezi meg a győri XMEDITOR szakkommunikációs cég nagy sikerű egyetemi autóversenyét, a Formula Student Hungary-t a Győr-gönyűi kikötő betonján augusztus 22-25 között. A viadalra egy miskolci csapat, a Formula Racing Miskolc is eljuttatta a jelentkezését.

- Az egésznek tömören az a célja, hogy az elméleti oktatást, amit az egyetemen kapunk a gyakorlatba is át tudjuk ültetni - mondta Pásztor Attila, aki harmadéves mérnök-hallgató a Miskolci Egyetemen. - Most ott tartunk, hogy meg van tervezve a váz, és a csöveknek a méretei is készen állnak.

Az egyik legfontosabb tudnivaló a versenyautóról az, hogy egy 600 köbcentiméteres gyorsasági motor „szívét” kell felhasználniuk az indulóknak. E köré kell építeniük az autót a csapatoknak. Fontos a biztonság is, ezért például meg vannak adva a váz paraméterei.



- Jelen pillanatban támogatókat keresünk nagy álmunk megvalósításához - tette hozzá Pásztor Attila. - Szeretnénk, ha június végére megépülne az autó azért, hogy eltudjuk kezdeni a teszteléseket. A pilóta? Két versenyzőnek kell lennie csapatonként és megkötés, hogy egyiküknek - úgymond - hivatásos pilótának kell lennie. Nagyon szeretnénk Kiss Pál Tamást - a GP3-as pilótát azt hiszem, hogy nem kell bemutatni az autósport szerelmeseinek - felkérni a projektre, ám természetesen nagyon sok mindennek kell "klappolnia" ennek kapcsán is a következő hetekben, hónapokban.

Nagy Ádám, aki a beszerzésért felel (és szintén a Miskolci Egyetem hallgatója) a csapatban azt árulta el, hogy a nagy európiai autós cégek nem véletlenül látogatják ezt a versenyt is, ugyanis a jövő mérnökeinek munkái mindenképpen érdekesek lehetnek akár a nagy német mamut vállalatok számára is.

 

40 csapatot várnak

A versenyen egyébként nem csak azt veszik figyelembe a szervezők, hogy milyen gyors az autó, hanem azt is, hogy az mennyibe került, és milyen a design-ja.

És, hogy mennyibe kerül egy kész versenyautó? A fővárosi műszaki egyetemisták verdája 15 millió forintba került tavaly, így ebből indult ki a Formula Racing Miskolc csapata is.

- Álomcél, hogy a mi autónk 8 millió forintnál ne kerüljön többe - vázolta Attila, aki elmondta még azt is: 29 Kelet-európai csapat regisztrált idén, míg összesen több mint 40 egyetemi csapatot várnak a belső égésű, illetve az elektromos motorokkal szerelt autók versenyére.



Érdekesség, hogy sok miskolci cég nem pénzbeli segítséget nyújt, hanem a munkájával segíti a csapatot. Természetesen a miskolci egyetemisták továbbra is várják a segítséget, akár anyagiakban, vagy akár alkatrészekben. A közel 25 fős Formula Racing Miskolc elérhető az interneten a formularacingmiskolc.hu oldalon, vagy e-mailban az [email protected] címen.

Búcsúzóul megígérték: az autóépítésről az augusztusi versenyig folyamatosan tájékoztatják majd szerkesztőségünket.

ÉM-JLI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában