Helyi közélet

2013.02.27. 17:43

Több női tejre volna szükség...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Néhány hónapja jelentősen csökkent a miskolci anyatejgyűjtő állomásra leadott női tej mennyisége.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Néhány hónapja jelentősen csökkent a miskolci anyatejgyűjtő állomásra leadott női tej mennyisége.A tényre a GYEK vezetője, dr. Nagy Kálmán hívta fel a figyelmet, a sajtónyilvánosságtól remélve kedvező változást.

– Bár nagyon jó tápszerek vannak, a női tej (idegen anya teje) nyújtotta védelmet, különösen bizonyos betegségekben szenvedő gyermekeknél nem pótolják – magyarázta a professzor. Kérdésünkre elmondta: a kórházban fekvő kis betegek esetében a vizitelő orvos dönthet arról, hogy női tejet vagy tápszert rendel, a háziorvosok pedig csak szigorúan szabályozott indikáció esetén írhatnak fel nő tejet. A tejadás egyik formája a területi védőnők közvetítésével „háztól házig” történik (törvény által szabályozottan), a másik pedig az anyatejgyűjtő állomáson keresztül. Innen elégítik ki a kórházban felmerülő igényeket is.

Talán a tél

– Általában egyensúlyban van az igény és a leadott mennyisé. Annak, hogy pár hónapja ez utóbbi lecsökkent, lehet magyarázata a télen elégtelen táplálkozás is – véli Lupkovicsné Eperjesi Edit védőnő.

Talán nem is tudja mindenki: a leadott tej literjéért 1800 forintot fizetnek. Vannak persze feltételek: többféle, egy éven belüli negatív szűrővizsgálati eredmény, továbbá egy hónapon belüli negatív széklet- és HIV-vizsgálati eredmény. A tejadó anyánál környezettanulmányt is végeznek; a tejadó ne dohányozzék, mentes legyen alkoholtól, drogtól és gyógyszerektől. A területi védőnő ellátja az anyákat higiénés és fejési, s a tej tárolására vonatkozó tanácsokkal. A tejet kétnaponta egy taxi-szolgáltató gyűjti be a miskolci anyáktól. A környező településekről pedig van, aki maga gondoskodik a beszállításról.

– Ha kevesebb a begyűjtött női tej, megeshet, hogy nem tudjuk mindenkinek az orvos által felírt mennyiséget biztosítani – világított rá a védőnő. Elmesélte, itteni „működésének” több mint tíz éve alatt, találkozott olyan anyával, aki három gyermekének szoptatása mellett már harmadszor tejadó.

ÉM-SzK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában