Helyi közélet

2013.02.06. 18:36

Nő az esély: megyénkben elvileg száz roma nő számára

Borsod-Abaúj-Zemplén - Képzéssel egybekötött foglalkoztatás reményét ígérő programra toboroztak Miskolcon.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Képzéssel egybekötött foglalkoztatás reményét ígérő programra toboroztak Miskolcon.A roma nők foglalkoztatottsági arányán szeretne javítani az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a kormány közötti megállapodás alapján indult projekt, amely uniós finanszírozással az országban 1000 megyénkben 100, romaságát felvállaló nőnek kínál lehetőséget. A szűrőn átjutó pályázók a szociális és gyermekjóléti területeken szerezhetnek OKJ-s végzettséget. A megyénkben indítandó óvodai dajka képzés 300 órás, a szociális gondozó és ápoló képzés 1250 órás. Ezen 4, illetve 12 hónap alatt a résztvevőket havi 53 800 forint támogatás illeti meg, amelynek 80 százalékát havonta, 20 százalékát sikeres vizsga esetén, azt követően, egy összegben kaphatnak meg. A képzés helye és a lakhely közötti utazáshoz szüksége bérletet is biztosítják.

Komoly feltételek

A szerdai miskolci, az Ady Művelődési Házban tartott tájékoztatón azt is megtudtuk: a projekt részeként a képzésből kikerülő roma nők egy éven át tartó támogatott foglalkoztatására is pályázatot írtak ki. A pályázóknak az egy év lejárta után további, minimum 3 hónapos továbbfoglalkoztatást is vállalniuk kell. Az előpályázatra benyújtott jelentkezések alapján (tavaly november 2-től december végéig) 750 fő foglalkoztatására eddig látszik esély, de további érdeklődést is remélnek.

A szerdai tájékoztatón, ahol mintegy 150-en regisztráltak szerte a megyéből, igyekeztek minden kérdést megválaszolni. Így tudtuk meg, hogy az elméleti képzés napi 6, a gyakorlati napi 8 órában zajlik, amit más munka mellett nemigen lehet végezni, s amihez bizony elkél a család támogatása is.

„Nem kell félni!”, buzdított a pályázásra mindenkit Farkas Félix, az ORÖ elnöke, de arra senkit, hogy máris feladja esetleges állását, közmunkában való foglalkoztatását. A sikeres pályázókat azonban mentorok segítenek majd eligazítani abban, hogy például a gyes jogviszonyát a családon belül másnak is átadják.

A roma lányok és asszonyok miskolci toborzóján a szünetben felvetődött: lehet-e hiányozni, s ha valaki kimarad, annak vissza kell-e fizetnie az addig kapott támogatást. megtudtuk: a hiányzások (csak orvosi igazolással) nem haladhatják meg a képzési idő 10 százalékát, a visszafizetés alól pedig csak az igazolt egészségügyi indok vagy munkavállalás mentesít.

Szakmával és anélkül

Az érdeklődők közül mi is megszólaltattunk néhányat. Horváth Adrienn (26) a Romano Teatro Kulturális Egyesület elnökétől hallott a lehetőségről:

– Vendéglátós végezettségem van, két évig dolgoztam a szakmában, aztán inkább a művészetek felé fordultam, amire az egyesületben nyílt lehetőségem. Később, másfél éven át alkalmazásban is voltam ott, aminek támogatás híján 2 hónapja vége szakadt, azóta ismét munkanélküli vagyok. Elég esélytelen az álláskeresés: utoljára egy vendéglátós állást megpályáztam, s 50-60 jelentkező volt rá. Szívesen átképezném magam, hátha azzal megnő az esély.

Oláh Pálné (40) és lánya, Aranka (20) nemrég tértek vissza a családdal Kanadából. Az anya 8 általánost végzett, a lányának 10 osztálya van. Mindketten el tudnák magukat képzelni óvodai dajkaként. De úgy hallották, úgyis az a tanfolyam indul be, amelyikre a legtöbb jelentkező akad. Majd kiderül...

ÉM-SzK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában