Helyi közélet

2013.02.20. 18:32

„Fontos a jótékonyság”

Sárospatak - Hajléktalanoknak osztottak ennivalót a pataki szakképzősök.

Sárospatak - Hajléktalanoknak osztottak ennivalót a pataki szakképzősök.A napokban hajléktalanoknak osztott ennivalót a sárospataki Vay Miklós Református Szakképző Iskola a Református Szeretetszolgálattal közösen Sárospatakon.

Sokadik akció

– Ez már a sokadik ilyen jellegű akciónk – mondta lapunknak dr. Téglás Zsolt, a sárospataki Vay Miklós Református Szakképző Iskola igazgatója. – A tanév folyamán már segítettünk egy rászoruló családnak megépíteni a konyháját. Az elmúlt hetekben tűzifát osztottunk jó néhány sárospataki és környékbeli településen élő családnak. A mostani akcióval pedig azokon kívántunk segíteni, akik nem mindig jutnak meleg ételhez.

A pataki szakképző iskola igazgatója szerint ezek az akciók szervesen illeszkednek a szakmai képzésekhez, ráadásul egyéb pedagógiai hatásai is vannak.

– Már azelőtt is hangsúlyt fordítottunk a jótékonyságra, az elesettek megsegítésére – mondja dr. Téglás Zsolt. – Amióta az intézményünk a református egyházhoz került, számunkra természetes, hogy ennek a folyamatnak a léleképítő hatásait is igyekszünk megtalálni és megláttatni a diákjainkkal. Azt tudni kell, hogy a mi iskolánkban nagyon sok a hátrányos helyzetű, otthon nehéz körülmények között élő diák, akinek a lelki fejlődéséhez fontos a jótékonyság. Kell, hogy jó példát lásson maga előtt, hogy érezze, nem kell belenyugodni abba, milyen körülmények között él. Hogy tudatosodjon bennük, lehet és kell is segíteni azoknak, akik zömmel önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe.

A diákok nem csupán ötletszerűen hajtják végre ezek az akciókat, hiszen ezek az alkalmak a tanrendbe is beillenek.

– Ez valóban így van – mondja a pataki szakképző vezetője. – A fürdőszobát az épületgépész szakos tanulókkal csináltuk, a faosztást akkor végeztük, amikor az erdészeti szakos diákok eljutottak a faaprításhoz, a mostani ételosztásnál igaz, hogy a kenyeret és a befőttet azt a boltban vásároltuk, de a paprikás krumplit a szakács és felszolgáló szakos diákok főzték a szaktanárok irányításával. Itt ér össze a pedagógia szakmai és azon túli része, hiszen ez egyrészt a tanultak hasznosítása és egy lelki gyakorlat is. meggyőződésem, hogy a fenntartóváltás ha kis lépésekben is, de érezteti a hatását a gyerekeink hozzáállásában. Sokuknak rengeteget jelentenek azok az alkalmak, amikor a hitoktatók egy szál gitárral a kezükben mennek be hozzájuk és a közös éneklések után hosszan beszélgetnek a diákokkal. Egyre jobban megnyílnak a gyerekeink, egyre inkább mernek magukról, a problémáikról beszélni, és ez jó jel.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában