Helyi közélet

2013.02.28. 16:59

„A legrosszabb, ami történhet”

Sárospatak - Szinte rabszolgasorsból mentettek ki egy idős embert Sárospatakon.

Sárospatak - Szinte rabszolgasorsból mentettek ki egy idős embert Sárospatakon.„Ez talán a legrosszabb, ami történhet egy emberrel” – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere arról a történetről, amelynek a végére a napokban tett pontot a sárospataki önkormányzat.

Elvették a pénzét

– Több ízben is kaptunk már információt arról, hogy bizonyos csoportok igyekeznek idős, vagy magukról gondoskodni nehezen tudó emberek bizalmába férkőznek – mondja Aros János. – Először csak apró szívességeket tesznek, bevásárolnak, felvágják a fát. Persze ezt sem önzetlenül, mert a bolti bevásárlásokért mindig több pénzt kérnek, mint amennyibe a vásárolt áru kerül. Később felajánlják, hogy hivatalos ügyeket is intéznek, ehhez elkérik az áldozatok személyi okmányait, amelyeket azután maguknál „felejtenek”. A konkrét esetben már odáig fajult a dolog, hogy nyugdíjfizetéskor beültették a kocsijukba az idős embert, elvitték a bankhoz, megvárták, amíg felveszi a pénz, majd azt rögtön elvették tőle tartozás fejében. Ami a legszörnyűbb ebben az esetben, hogy tulajdonképpen ellátták a szerencsétlen idős embert, de csak annyira, hogy életben tartsák, hogy a következő nyugdíját is elvehessék. Amikor a látókörünkbe került az eset, akkor az áldozat összesen már csak negyven kilót nyomott. Haladéktalanul intézkedtünk és egy másik város idősek ellátására szakosodott intézményébe helyeztük az idős embert.

A sárospataki polgármester azt mondja, egy másik esetről is tudomásuk van, de ott a család és az önkormányzat tehetetlen, mert az áldozat jól érzi magát ebben a helyzetben, úgy érzi, végre vannak barátai, akik pénz fejében gondoskodnak róla.

– Ez az idős ember – akit kiemeltünk a tulajdonképpeni „eltartói” közül – sem kívánt feljelentést tenni, mert úgy érzi, róla gondoskodtak, helyette is beosztották a pénzét, ezért rendőrségi ügy sincs az esetből. Ezért is kérek arra mindenkit, aki hasonló esetről tud, jelezze az önkormányzatnál, hátha tudunk segíteni – tette hozzá Aros János.

ÉM-BG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában