Helyi közélet

2013.01.09. 21:10

Még a szén-dioxid kvóta is eladó

Budapest, Berente, Tiszapal­ko­nya - Az erőművek fűtőanyagkészletét és a szén-dioxid kvótáit is értékesíti a felszámolószervezet.

Budapest, Berente, Tiszapal­ko­nya - Az erőművek fűtőanyagkészletét és a szén-dioxid kvótáit is értékesíti a felszámolószervezet.Két – a 2011 ősze óta felszámolás alatt álló AES Borsodi Energetikai Kft.-t érintő – vagyonértékesítési pályázat beadási határideje is letelik csütörtökön. A felszámoló BIS Csődgondnok és Tanácsadó Zrt. vevőt keres a közel két esztendeje leállított berentei és tiszapalkonyai hőerőművek szén-dioxid kvótájára és a telephelyeken felhalmozott fűtőanyagkészletre.

Jussukra váró volt dolgozók

Tavalyelőtt előbb a berentei, majd a tiszapalkonyai szenes erőműve kapujára tett lakatot a tulajdonos amerikai AES konszern. Szó volt az erőművek értékesítéséről és csődvédelemet is kapott a működtető társaság, ám a folyamat vége a felszámolás és az összességében mintegy 200 dolgozó elbocsátása lett. A felszámolásra kijelölt BIS Zrt. részben kifizette a dolgozóknak járó juttatásokat, a megmaradt adósságot pedig – mint az érintett dolgozóktól tudjuk – a vagyon értékesítéséből származó bevételből szándékozza törleszteni.

Az aktuális két pályázat egyikében tiszapalkonyai telephelyen lévő mintegy 250 tonna feketeszénport (12 ezer forintos tonnánkénti kikiáltási áron), valamint a berentei telepen lévő körülbelül 1500 tonna „rossz minőségű aprítékot” (tonnánként 6000 fotinért) próbálják értékesíteni. Eladó továbbá (a másik pályázat alapján) a két erőmű működtetéséhez elengedhetetlen szén-dioxid kvóta, összesen több, mint 300 ezer egységnyi, 1970 forint kvótánkénti alapáron.

Csökkenő életesélyek

Arról nincs hír, hogy magukat az erőművekre volt-e már vevő érdeklődő, de a két pályázatból arra következtethetünk, hogy jövőbeni működtetésükre immár kevés az esély. Korábban szakemberek azt nyilatkozták, hogy – természetesen korszerűsítés után – arra is esély volna, hogy például a tiszapalkonyai erőmű a környékünkön nagy mennyiségben fellelhető lignitre alapozva gazdaságosan újraindítható és továbbműködtethető volna.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában