Helyi közélet

2013.01.02. 19:12

Fenntartóváltás: „Ugyanúgy tanulni kell...”

Borsod-Abaúj-Zemplén - A téli szünet után már nem önkormányzati, hanem állami iskolákba térnek vissza a diákok. Mit jelent ez?

Borsod-Abaúj-Zemplén - A téli szünet után már nem önkormányzati, hanem állami iskolákba térnek vissza a diákok. Mit jelent ez?Január elsejétől az önkormányzati iskolák fenntartása átkerült az államhoz, egészen pontosan a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KIK). A nagyobb településeken azonban csak a fenntartói jogokat vették át, az intézmények működtetését továbbra is az önkormányzatok látják le.

Ez történt Miskolcon is: a működtetésre a város létrehozott egy intézményfenntartó központot, melynek három fő feladata van: az üzemeltetés, a közétkeztetés megszervezése, valamint a gazdálkodási feladatok ellátása. A miskolci központ megbízott igazgatója Koszticza Kornél lett.

Kiss Gábor alpolgármester szerint a fenntartóváltásból a diákok nem vehetnek majd észre semmit. Elmondta: az intézményfenntartó központ már működik Miskolcon. Az elején lehetnek apróbb technikai problémák, például befizetéseknél, számlázásnál, de dolgoznak ezek megoldásán.

„A gyerekeknek tanulniuk kell, éppenúgy, mint eddig, a pedagógusoknak pedig tanítaniuk...” – ezt már Tóthné Csorba Mária, az Avastetői és a Széchenyi Általános Iskola igazgatója mondta, amikor arról kérdeztük, milyen változást jelent a fenntartóváltás. Hozzátette: inkább az intézményvezetők munkáját érinti majd.

Várják a szerződést

Az igazgató tavaly december 22-én kapott levelet a KIK-től, amelyben tájékoztatták, hogy átvették az intézményüket.

„A gazdálkodás elkerült tőlünk az intézményműködtető központhoz. Ide került a karbantartás, étkeztetés is. És a személyi kérdések, azaz a pedagógusok felmentése, felvétele sem az én feladatom lesz ezentúl. Ami maradt: tanügyi feladatok, valamint a szabadságolással, helyettesítéssel kapcsolatos döntések” – sorolta.

Arról is kérdeztük az igazgatót, megkapták-e új munkaszerződésüket, illetve fizetésüket. A decemberi bért ugyanis már nem az önkormányzat, hanem az új fenntartó utalja. „A munkaszerződést még nem kaptuk meg, és még a fizetésünk sem érkezett meg. A törvény szerint január 18-ig kell a bérünket átutalniuk” – válaszolta Tóthné Csorba Mária.

Az alpolgármestert is kérdeztük az új munkaszerződésekről, aki szerint országosan egységes dokumentumok lesznek, ő úgy tudta, ezeket a héten megkapják majd a pedagógusok.

A KIK-nél is próbáltunk érdeklődni, de a miskolci tankerület vezetője, Mariscsák István azt mondta, nem nyilatkozhat. Kerestük Marekné dr. Pintér Arankát is, a KIK megbízott elnökét, de nem sikerült elérnünk. És egyelőre a KIK honlapján is annyi információ van, hogy fejlesztés alatt...

Iskolabusz

Vannak olyan települések, például Zemplénagárd, ahol nincs iskola, a diákokat – naponta 40-et – busszal viszik a cigándi iskolába. Ez csütörtökön sem lesz másképp, az önkormányzatnak ugyanis szerződést kellett kötnie a KIK-kel, ennek értelmében a szállítás költségét megkapják majd a központtól.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában