Helyi közélet

2013.01.03. 16:14

Első tanítási nap az állami iskolákban

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az iskolákban csütörtök reggel becsengettek, majd ki. Megkezdődött az oktatás, de már az állam a fenntartó.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az iskolákban csütörtök reggel becsengettek, majd ki. Megkezdődött az oktatás, de már az állam a fenntartó.„Az épületet reggel felfűtötték, a takarítónők előkészítették a termeket, majd a csütörtöki órarend szerint megkezdődött az oktatás” – számolt be az idei év első tanítási napjáról Fazekas Róbert, a Földes Ferenc Gimnázium megbízott igazgatója. A fenntartóváltás kapcsán kérdeztük, arra voltunk kíváncsiak, hogy az első munkanapon milyen újdonságot hozott, hogy önkormányzatiból állami iskolává váltak. Mint kiderült: ez a változás még nem észlelhető, a megbízott igazgató szerint ez hosszútávon jelent majd változásokat, amelyek a működés során derülnek ki. Fazekas Róbert jogi aktusnak nevezte azt, ami eddig a fenntartóváltásban megtörtént, és azt is elmondta, egyelőre nem látják, hogy milyen mélységű a változás.

Szabó Istvánné, a gimnázium magyar-történelem szakos pedagógusa is arról számolt be, hogy rövid idő telt még el ahhoz, hogy bármilyen tapasztalatuk legyen a fenntartóváltással kapcsolatban. „Az elmúlt hetek eseményeiből informálódtunk, de tapasztalatunk még nincs” – fogalmazott.

„Reménykedünk, hogy nem lesznek pedagógus elbocsátások – erre ígéretet is kaptunk –, és azt is reméljük, hogy az iskola belügyeit nem befolyásolja a változás” – tette hozzá.

A diákok nem érzik

Hojnyák Dávid jelenleg 11.-es a középiskolában. A csütörtöki tanítási nap is ugyanúgy indult, mint általában a téli szünet utáni első iskolanap. „Nagyon új még a változás, nem érzékeltünk ebből semmit. Megkezdődött a tanítás, éppúgy, mint máskor. Úgy gondolom, a diákságot nem érinti majd a fenntartóváltás” – mondta.

Koreny Viktória is így gondolja. Ő is 11.-es a Földes Ferenc Gimnáziumban, úgy véli, majd hosszútávon kiderül, hogy ez jobb, vagy rosszabb lesz az oktatási intézményeknek.

ÉM-NSZR

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában