Helyi közélet

2013.01.31. 13:59

Baksist adtak a sofőrök, félrenéztek az ellenőrök

Debrecen, Miskolc - A Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette tanácsa kisebb minősítés-változtatással helyben hagyta a Miskolci Törvényszék első fokú határozatát, és folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés vétsége miatt 25 Volán-dolgozót mondott ki bűnösnek. Nem adott helyt az ítélőtábla sem az enyhítésre, sem a súlyosításra irányuló fellebbezéseknek.

Debrecen, Miskolc - A Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette tanácsa kisebb minősítés-változtatással helyben hagyta a Miskolci Törvényszék első fokú határozatát, és folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés vétsége miatt 25 Volán-dolgozót mondott ki bűnösnek. Nem adott helyt az ítélőtábla sem az enyhítésre, sem a súlyosításra irányuló fellebbezéseknek.Mint azt korábban megírtuk, a Miskolci Törvényszék múlt év nyarán bűnösnek talált vesztegetés vétsége ügyében 25 Volán-dolgozót, és hatukkal szemben 1 év 2 hónaptól 1 év 4 hónap tartó börtönbüntetést szabott ki, 8 vádlottat 6 hónap börtönbüntetésre, 9 vádlottat pedig pénzbüntetésre ítél, két terheltet pedig felmentett. A kiszabott szabadságvesztés végrehajtását 6 vádlott esetében 3 évi próbaidőre, 8 vádlott esetében 2 év próbaidőre felfüggesztette. A törvényszék 8 terheltet előzetes mentesítésben részesített, 5 vádlott esetében pedig különböző összegű vagyonelkobzást rendelt el.

A vádlottak közül hatan forgalmi ellenőrként helyi és helyközi járatokat ellenőriztek, 19 vádlott autóbuszvezetőként dolgozott. A forgalmi ellenőrök feladata az autóbuszvezetők ellenőrzése volt, és a feltárt hiányosságok esetén a sofőrökkel szemben különböző fegyelmi büntetéseket - például a besorolási bér bizonyos részének megvonását - alkalmazták. A hat ellenőr 2010-ben és az azt megelőző években rendszeresen fogadott el különféle összegeket a buszvezetőktől, cserébe információkat adtak ki az ellenőrzések helyéről, idejéről, az abban részt vevő ellenőrökről, valamint a nekik baksist fizető sofőröket csak csak névlegesen ellenőrizték őket.

ÉM-SZP


Pénzért szemet hunytak az ellenőrök

Miskolc, Debrecen - Baksist kaptak a forgalmi ellenőrök a buszvezetőktől, cserébe „súgtak” nekik.

Debreceni Ítélőtábla: jogerős elmarasztaló ítélet volt autóbuszvezetők és ellenőrök ügyében

Debrecen, 2013. január 30., szerda (MTI) - A Debreceni Ítélőtábla büntetőtanácsa helybenhagyta a Miskolci Törvényszék elsőfokú ítéletét, így jogerőssé vált a Volán vállalat egykori dolgozóinak, volt autóbuszvezetőknek és ellenőröknek az elmarasztalása - közölte Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában