Helyi közélet

2013.01.07. 21:49

A vizsga jól ment, csak hideg volt

Miskolc - A hallgatók nem bánták a fűtésszünetet, de hétfőn fáztak az egyetemen.

Miskolc - A hallgatók nem bánták a fűtésszünetet, de hétfőn fáztak az egyetemen.Hosszú, téli szünet után folytatódott a vizsgaidőszak a Miskolci Egyetemen. Mint arról korábban írtunk, az ország több egyetemén is úgynevezett fűtésszünetet kellett tartani, mert a költségvetési zárolások miatt a felsőoktatási intézményeknek spórolniuk kell.

Akár 10 vizsga is

Az Állam - és Jogtudományi Kar épületében vidám lányokkal találkoztunk, valószínűleg jó jegyet kaptak. Mint kiderül, ők már ötödévesek, így nincs sok vizsgájuk, de állítják, a harmad- és negyedéveseket biztos, hogy megzavarta a szokatlanul hosszú téli szünet, mivel nekik egy-egy fél évben tíz vizsga is összejöhet.

– Nekik lehet, hogy kevés lesz az idő – jegyzi meg Málik Anita.

Majd barátnőinek eszébe jut, hogy a vizsgaidőszak azért nem lesz rövidebb, mert a szünet miatt meghosszabbították egy héttel. Tóth Hajnalka viszont hozzáteszi, hogy a kényszerpihenővel inkább az volt a baj, hogy az egyetemi diákokat kizökkentette a megszokott rendből, a megszokott ritmusból, és talán ez okozhat majd gondokat.

– Sok volt a két hét. Szerintem kevesen tudták magukat rávenni a tanulásra – teszi hozzá.

Aztán kiderül, az ötödéveseknek az okozza most a legnagyobb gondot, hogy hideg van az egyetemen. Hiszen két hétig mindössze temperáló fűtés volt, most pedig csak kabátban kellemes a hőmérséklet, a vizsga alatt is fáztak.

Szintén vizsgáról igyekszik hazafelé Sipos Ildikó és Untisz Andrea. Ők örülnek a hosszú szünetnek. Andrea kijelenti: ilyen jó karácsonya és szilvesztere még nem volt, mert nem kellett a vizsgák miatt izgulnia. Ildikó viszont kihasználta a hirtelen jött szabad időt, és két tantárgyból és készült. Most épp jog- és állambölcseletből írtak, és úgy érzik, jól sikerült.

Jól beosztotta

Szabó Klaudia még arra vár a folyosón, hogy számot adhasson tudásáról.

– Nem zavart a hosszú szünet – mondja. – Próbáltam jól beosztani az időt, és karácsony előtt is vizsgáztam.

Többet nem tudtunk beszélgetni, mert nyílt a vizsgaterem ajtaja, és Klaudiának mennie kellett.

A büfében azonban ráérő fiatalemberekkel találkozunk. Pribula Péter Balázstól, aki informatikus mérnök szakon tanul, megtudjuk, neki, nem okozott gondot a hosszú téli szünet, mert három vizsgája van mindössze. Azonban hozzáteszi: a két ünnep közötti időszak mindig az aláíráspótlások időszaka volt. Az aláírás megszerzése pedig azért fontos, mert akinek ezek hiányoznak, az nem mehet vizsgázni.

Ez szégyen!

Barátja, Török András sem a vizsgák miatt izgul, mivel neki decemberben már megvolt a záróvizsgája. Azt azonban szégyennek tartja, hogy ilyen megtörténhet Magyarországon, azaz hogy a nagyobb és neves egyetemeken is fűtésszünetet kell elrendelni a pénzhiány miatt.

– Reformok kellenek, de a magyar társadalomnak nem arra van szüksége, hogy az értelmiségiek számát lecsökkentse, hanem minél több művelt és magasan képzett embert kellene képezni – fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában