Helyi közélet

2013.01.15. 23:23

A szegregátumok felszámolása a cél

Borsod-Abaúj-Zemplén - Félmilliárd szegregált lakókörnyezetek felszámolására település-rehabilitációval.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Félmilliárd szegregált lakókörnyezetek felszámolására település-rehabilitációval.Február 4-ig nyújthatóak be a projektkoncepciók a Norda Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez az Új Széchenyi Terv keretében megjelent „Lakhatási integrációt modellező szociális célú település-rehabilitációs kísérleti projektek megvalósítása” című regisztrációs felhívásra.

A cél a főként roma népesség által lakott telepeken a szegregált lakókörnyezet oldása, felszámolása, lakáspótláshoz kapcsolódó beavatkozásokkal.

A projekt célja – azon túl, hogy az adott település szegregált településrészén olyan beavatkozások sorozata történjen meg, amellyel az ott élők mind társadalmi-szociális körülményei, mind a környezet infrastrukturális feltételei javulnak – az, hogy az intézkedések a szegregáció oldása céljából kilépjenek az akcióterületről. Ennek értelmében a többségi társadalomban boldogulni tudó, arra felkészített vagy felkészült családok a település integrált lakókörnyezetébe költözhetnek. A projektfelhívás támogatja többek között szociális bérlakások építését, kialakítását a település integrált lakókörnyezetében, szociális bérlakások felújítását és a lakókörnyezet minőségét javító beavatkozásokat, valamint a beavatkozási helyszínen az elfogadást segítő akciókat, illetve tevékenységeket.

Ötszáz millió a keret

Az észak-magyarországi régióban 500 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre a finanszírozásra. A projektenként igénybe vehető támogatás összege minimum 100, maximum 300 millió forint.

A kiírásra legalább kéttagú konzorciumok pályázhatnak. Kötelező a konzorciumban részt venni az adott település önkormányzata mellett legalább egy alapítványnak vagy egyesületnek vagy egyházi szervezetnek.

A regisztrációs pályázat célja a végleges pályázati feltételeket tartalmazó felhívás előkészítése, ennek részeként a várható pályázói kör és a tervezett projektek előzetes megismerése. A regisztrációs eljárásban való részvétel és az arról kapott pozitív támogatói döntés a később meghirdetésre kerülő pályázati felhíváson való indulás feltétele.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában