Helyi közélet

2012.12.20. 13:06

Síneveszett sárgák nyomában

Miskolc - Az Utánam, srácok! tévésorozat villamosát és társait keresi az Észak-Keleti Átjáró Egyesület.

Miskolc - Az Utánam, srácok! tévésorozat villamosát és társait keresi az Észak-Keleti Átjáró Egyesület.Privát félmúlt Miskolcon alcímmel indított könyvsorozatot a "24" projekt keretében idén az Észak-Keleti Átjáró Egyesület. A helytörténeti témájú kötetek írása és megjelentetése mellett bizonyos, a tárgyalt kor - a mai harmincasok-negyvenesek gyerekkora - jellegzetes városképi elemeit, a közös nemzedéki emlékezet tanújeleit is szeretnék megőrizni, legalább a sztorik és fényképek szintjén, ha máshogy már nem lehet. Elsőként az Utánam, srácok! című 1975-ös tévéfilmsorozat híres villamosának nyomára szeretnének rábukkanni, ebben várják a nagyérdemű segítségét.

Híreszteléseket, pletykákat, félinformációkat sokan tudnak a nevezetes közlekedési eszközről, amelyben Jelisztratov Szergejék annak idején villámot gerjesztettek, hogy megleckéztessék Ladáékat... Hogy a Vargahegyen állt, hogy a Komlóstetőn állt, vagy Tapolca felé, netán a Bodótetőn vagy a Szentpéteri kapuban. A legbiztosabb információ szerint már a forgatás végett a fővárosba szállították, s alighanem ott is maradt.

De miként került egyáltalán a filmesek szeme elé, azaz a kohászat területére?

És mi lett a sorsa annak a legalább féltucatnyi másik szerelvénynek, amely szintén ez idő tájt került ki a Miskolci Közlekedési Vállalat kötelékéből, magánkézbe? Melyikből hol lett hétvégi vityilló vagy más objektuma víkend-, illetve lakótelkeknek? Mennyi van még ma is meg belőlük, kik a tulajok, elmesélnék-e a saját sztorijukat a sínevesztett sárgákról?

Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület (atjarokhe.hu) az alábbi e-mail címen várja a történeteket: [email protected].


Kapcsolódó cikkek:

Egy film: híd a mából a hetvenes évekbe

12.06.2012 | Miskolc - Utána a „srácok” fényképezőgéppel a kezükben felfedezhetik a várost is...

Jameson CineFest - Utánam, srácok! a filmfesztiválon

19.09.2012 | Miskolc - A sorozat egykori két gyermekszereplője, Berkes Gabriella és Jelisztratov Szergej is a CineFest vendége Miskolcon kedden és szerdán.

A Győri kapu mint Woody Allen New Yorkja

07.12.2012 | Miskolc - Újabb miskolci területet, a Győri kapui lakótelepet és környékét - és persze annak múltját - vallja meg nekünk emlékeiben egykori kollégánk, Balogh Attila.

Felső-Majláth, a szürreális kép

27.11.2012 | Miskolc - "Készül a második kötete a privát félmúlt sorozatunknak." - mondja Darázs Richárd, az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület elnöke, akivel "véletlenül" Felső-Majláthon találkozunk.

Arcok a megyéből: Darázs Richárd - Kicsit tanít, sokat kutat

02.10.2011 | Miskolc - Átjárókat épít és az előítéletek ellen küzd az Észa-Keleti Átjáró Egyesület.

Miskolc közelmúltja kötetbe zárva

20.09.2011 | Miskolc - A Célváros – Egyszer volt, hol nem volt… Acélváros? Ez a címe annak a rendhagyó várostörténeti kötetnek, melyet a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatnak be szeptember 22-én délután fél 6-kor a Művészetek Házában.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában