Helyi közélet

2012.12.14. 10:52

Katalizátor lopások Miskolcon: a nemesfémre utaznak?

Miskolc - A rendőrség adatai szerint az idén eddig Miskolcon hat esetben vágtak le katalizátort autókról.

Miskolc - A rendőrség adatai szerint az idén eddig Miskolcon hat esetben vágtak le katalizátort autókról.Több Olvasónk is jelezte, hogy - szerintük - elszaporodtak Miskolcon az olyan jellegű bűncselekmények, melyek során az autók katalizátorait vágják le egy speciális eszköz segítségével az elkövetők. Történtek-e ilyen jellegű esetek Miskolcon? Ha igen: hol és mikor? - kérdeztük a hatóságot.

- 2012-ben Miskolcon összesen hat esetben történt olyan jellegű bűncselekmény, amikor az autók katalizátorait egy speciális eszközzel vágták le és tulajdonították el - mondta az Észak-Magyarország érdeklődésére Nagy Sándor, a városi rendőrkapitányság sajtószóvivője. - Miskolc belvárosában 3, a Vasgyári Rendőrőrs területén 2, míg az Avason egy esetben történt ilyen jellegű bűncselekmény.

Konkrét gépkocsi márka nincs

Mint azt megtudtuk: a katalizátort egy speciális szerszámmal, általában magas építésű gépjárművekről vágják le, mivel jobban hozzáférnek, s így könnyebb a cselekmény elvégzése. Ugyanakkor konkrét gépkocsi márka nincs, amely veszélyeztetett ilyen szempontból. Az eltulajdonított katalizátor értéke - márkától függően – mintegy 100-200 ezer Ft.

- Az említett bűncselekmények kapcsán, egyfajta megelőzési tanácsként felhívjuk az autótulajdonosok figyelmét, hogy szabadban parkoló autóikat lehetőség szerint kivilágított, szem előtt lévő, jól látható helyen tárolják az éjszakai órákban. - fogalmazott Nagy Sándor.

Információink szerint nem a katalizátorra van szüksége az elkövetőknek, hanem a katalizátorokban található platinára "fáj a foguk". Egy-egy katalizátorban 1-4 gramm platina található, így a tolvajok pár perc alatt néhány száz eurót érő fémhez juthatnak.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában