Helyi közélet

2012.11.27. 14:49

Vízió: a víz lesz az úr

Miskolc - Az is cél, hogy a Miskolci Egyetem kutatói az európai kutatási programokban is aktívan részt vegyenek.

Miskolc - Az is cél, hogy a Miskolci Egyetem kutatói az európai kutatási programokban is aktívan részt vegyenek.Mint arról már beszámoltunk, hétfőn délelőtt két, összesen közel 1 milliárd forint értékű projektről tartottak nyitókonferenciát a Miskolci Egyetemen. Az egyik az úgynevezett „KÚTFŐ - a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának felszín alatti vizekhez kapcsolódó nemzetközi kutatási potenciáljának fejlesztése célzott alapkutatási feladatok támogatása által” című TÁMOP-projekt az Észak-magyarországi régió felszín alatti vízkészleteinek komplex vizsgálatából kiindulva új kutatási módszerek kipróbálásával és hidrogeológiai információszerzéssel kíván a nemzetközi hálózatokba is bekapcsolódni. A 2014 végéig tartó projektre közel 477 millió forint a megítélt támogatás.

Társadalmi nyomásgyakorlásra alkalmas

- Idén márciusában, a Víz Világnapjának egyik rendezvényén Hillary Clinton, az Egyesült Államok diplomáciájának első embere beszélt arról, hogy az elkövetkezendő tíz évben az ivóvíz készletek rendelkezésre állása és azok hiánya politikai, és társadalmi nyomásgyakorlásra alkalmas eszközzé fog válni. - nyilatkozta az Észak-Magyarország érdeklődésére Dr. Madarász Tamás egyetemi docens, a "KÚTFŐ" projektmenedzsere. - Ezen túli időtávlatban pedig az ivóvíz készletek feletti diszponálás gyakorlatilag fegyverként lesz használható. Azaz régiókat, országokat lehet ellehetetleníteni azzal, ha nincsen tiszta ivóvíz. S ez csak az ivóvíz mennyiségi és minőségi kérdése, hiszen a felszín alatti vizeknek mindezek mellett energiatartalma is van, amivel szintén foglalkozik ez a projekt.

A szakember elmondta azt is, hogy Magyarország jól áll a felszín alatti vizek tekintetében.

Magyarország egyedülálló

- Az elég egyedülálló, hogy hazánk több, mint 90 százalékban a felszín alóli vízkészletekből kapja az ivóvíz forrásait. - tette hozzá Dr. Madarász Tamás. - Amikor azt mondom, hogy jól állunk, akkor azt úgy értem, hogy világviszonylatban állunk jól. Nem mellékes azonban az, hogy ez a készlet sérülékeny és nem mindegy, hogy miként gazdálkodunk vele és vigyázunk rá. A projektek társadalmi célja ugyanakkor az, hogy a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karát - amely alapvetően kis kar - az egyetemmel kapcsoljuk az ipari partnerek felé. Illetve a fiatal kutatókat, akik a Miskolci Egyetemen végeztek, vagy itt doktoranduszok, úgy tartsuk itt a régióban, hogy közben utaztatjuk őket konferenciákra, és közben bekapcsolódhatnak nemzetközi kutató projektekbe. A cél az, hogy a két éves futamidő végére alkalmassá váljanak ezek a fiatal kutatók arra, hogy az európai kutatási feladatokban aktívan részt vegyenek.

ÉM-JLI


Miskolc - Két, összesen közel 1 milliárd forintos projektről számoltak be hétfőn a Miskolci Egyetemen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában