Helyi közélet

2012.11.07. 13:15

Sörtés kisfiú a Miskolci Állatkertben

Miskolc - Először született magyar állatkertben nagy szőröstatu! A kisfiú most ünnepelte két hónapos születésnapját.

Miskolc - Először született magyar állatkertben nagy szőröstatu! A kisfiú most ünnepelte két hónapos születésnapját.2012. szeptember 2-án a Trópusi-házban született a nagy szőrőstatu pár, Dömpi és Sophie utóda. Náluk a vemhesség két hónapig tart és általában két utód jön világra. Az egyke kis tatu fiút gondozójuk ásta ki a földből, ekkor még rózsaszín bőre volt és a szemei sem nyíltak ki. A mérlegelés és centizés szerint 126 grammal, 13 cm-es testhosszal és 5 cm hosszú farokkal született. Ekkor már látszódtak a jellegzetes övek a testén, de a külső csontpáncélok csak később alakulnak ki.

Napról napra egyre sötétült a bőre és gyors növekedésnek indult. Két és fél hetesen (szept. 19.) 18 + 6 cm hosszú, 369 gramm volt.

Egy hónaposan (okt. 1.) 23 + 7,5 cm hosszú volt és már kinyíltak a szemei! Másfél hónaposan a szoptatás mellett elkezdett ismerkedni a szilárd táplálékkal, ami a tatuknál állati fehérje (rovarok, lárvák), gyümölcs és kevés zöldeleség. Most még meg lehet különböztetni szüleitől, ha sikerül meglesni, ahogy a szülők közt rohangál. Érdemes kicsit várakozni az állatkert Trópusi-házában.

A nagy szőröstatu (Chaetophractus villosus) vagy más néven sörtés armadilló Dél-Amerikában honos, a félsivatagokban, a pampákon és ritkás erdőkben lakik. Az ősi övesállatok csoport tagjai. Vendégízületesek, azaz háti-ágyéki csigolyáiknál "plusz" ízület található. Ennek segítségével tud összegömbölyödve, ill. a hátukat és fejüket fedő bőrcsontpáncéllal beburkolózva védeni magukat a ragadozóktól.

A Miskolci Állatkert nagyon büszke a kis tatura, mert állatkertekben nem gyakori ez a faj: a világon 117 egyedét tartják – a miskolci utóddal most már 118-at!

A világ állatkertjeinek nyilvántartása szerint 2012-ben csak 10 egyed jött világra a mi tatunkkal együtt. Hazánkban eddig még soha nem született nagy szőröstatu!

- Miskolci Állatkert és Kultúrpark -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában