Helyi közélet

2012.11.19. 11:36

Ferencet a „jóisten” mentette meg, most ő menti a fiatalokat

Miskolc - Zsebeházi Ferenc az életét tette föl arra, hogy megszabadítsa a fiatalokat a kábítószer rabságától.

Miskolc - Zsebeházi Ferenc az életét tette föl arra, hogy megszabadítsa a fiatalokat a kábítószer rabságától.

Két önkéntes fiatalember járja Miskolc és a megye középiskoláit, általános iskoláit. Az egyik jogász, a másik... Nehezen lehetne pontosan meghatározni, hogy mi a foglalkozása Zsebeházi Ferencnek. Talán az a leghelyesebb, ha úgy fogalmazunk, segítő. Élete ugyanis a segítésről szól. Barátjával azért járják az iskolákat, hogy a diákok figyelmét felhívják, mennyire ártalmas és veszélyes a drogok használata. A legtöbb fiatalnak ugyanis fogalma sincs, hogy amikor először megkínálják valamilyen kábítószerrel, annak milyen következményei lehetnek. Ferenc szerint meg kell nekik mondani és mutatni, hogy milyen a függők élete, mert csak akkor tudnak helyesen dönteni.

Ferenc hiteles segítő, hiszen évekkel ezelőtt maga is rabja volt a drogoknak. Ő nem azok közé tartozik, akik fiatalon lettek szenvedélybetegek. Viszonylag későn, 26 évesen, magánéleti problémák miatt próbálta ki először az „anyagot”. Csalódottságát bulizással próbálta meg enyhíteni, itt találkozott olyan „barátokkal”, akik megkínálták.

Sötét korszak

– Öt évig voltam benne – meséli Ferenc. – Sötét, reménytelen korszaka volt ez az életemnek. Volt egy csapat. Ez azt jelentette, hogy árulnunk is kellett a drogot ahhoz, hogy nekünk is legyen pénzünk az újabb adagra. De új embereket is be kellett szervezni, hogy minél jobban fogyjon az anyag. A szórakozóhelyeken a kívülállók csak azt látták, hogy boldogok vagyunk, szeretjük és ölelgetjük egymást, de azt már senki nem tudta, hogy otthon lefogyva, depressziósan ültünk az ágyunk szélén. Az önértékelésünk a nullára süllyedt. A szerelem és a szex szinte már semmit nem jelentett számunkra, egy lány megszerzése kevesebbet jelentett egy pisilésnél – sorolja Ferenc a megdöbbentő részleteket.

Hozzátette: „a csapatból nem mindenki úszta meg olyan szerencsésen, mint én. Volt, aki ellen rendőrségi eljárás indult, azóta is börtönben ül, de olyanok is akadtak, a tévé is foglalkozott velük, akik külföldre akarták drogot csempészni, és lebuktak. ”

Aki maga is benne volt

Ferencet tulajdonképpen isten mentette meg.

– Hét évvel ezelőtt megszólított a jóisten. Megszólított, mert meg akart menteni. Azóta keresztény vagyok, és a legfontosabb célom, hogy minél több fiatalhoz eljussak. Minél több fiatalnak el tudjam mondani, hogy milyen a szenvedélybetegség. Mert azt csak az tudja hitelesen átadni, aki maga is benne volt, és maga is szenvedett. Miskolc és a megye jó pár iskolájában járt már (az Andrássy, a Kós Károly Szakközépiskolában, a Mentor Gimnáziumban és a MIOK Gimnázium és Szakképzőben), ezekben a hetekben a Herman Ottó Gimnázium osztályait keresik föl barátjával. A statisztikák szerint ugyanis a drogprobléma szinte mindegyik oktatási intézményben jelen van, a szakképzőtől az elit gimnáziumig mindegyikben. Szomorú tapasztalat, hogy már az általános iskolák sem mentesek a drogproblémától, van, aki már 13 évesen függővé válik. Ferenc barátaival egy évvel ezelőtt hozta létre a Támaszpont Egyesületet, melynek programjai, klubfoglalkozásai minden olyan fiatalt várnak, akinek problémája van a drogokkal vagy más szenvedélybetegséggel.

Zsebeházi Ferenc hét évvel ezelőtt egy baptista gyülekezet tagja lett, és hivatalos munkája is a segítés. Idős embereket látogat meg az otthonukban, hogy megkérdezze, nincs-e valamire szükségük, jól végzi-e a dolgát a házi gondozószolgálat. Van, akinek csak a jó szóra és egy ölelésre van szüksége.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában