Helyi közélet

2012.11.30. 20:03

Adósságmentesen kezdi a 2013-as évet Parasznya

Parasznya - A devizahitelesek megsegítése után a kormány - engedve az országgyűlési képviselők kérésének - az eladósodott önkormányzatoknak nyújt segítő kezet, mondta el Sebestyén László, a Fidesz új választókerületi elnöke péntek délután Parasznyán, ahol azt is bejelentette: a község 52,7 millió forintos adósságát - csakúgy, mint a többi 5000 ezer fő alatti települését is - teljes egészében átvállalja az állam.

Parasznya - A devizahitelesek megsegítése után a kormány - engedve az országgyűlési képviselők kérésének - az eladósodott önkormányzatoknak nyújt segítő kezet, mondta el Sebestyén László, a Fidesz új választókerületi elnöke péntek délután Parasznyán, ahol azt is bejelentette: a község 52,7 millió forintos adósságát - csakúgy, mint a többi 5000 ezer fő alatti települését is - teljes egészében átvállalja az állam.Sebestyén László elmondta: Parasznya adóssága nem a gondatlan gazdálkodás következtében alakult ki, nagy része a község sikeres pályázatainak önrészéből adódott, és mert az öt község gyermekeinek alma máterül szolgáló iskola fenntartása is jelentős terheket helyezett a település vállára.

Sebestyén László példaértékűnek nevezte, hogy a község kötelezettségvállalásai mellett adósságai nem is tűnnek olyan nagynak.

A Belügyminisztérium és az önkormányzatok december 28-ig készítik el a pontos mérleget, így a helyhatóságok 2013-at már tiszta lappal nyithatják.

További cél - hangsúlyozta Sebestyén László -, hogy az adósságok ne termelődjenek újra, ezért 2013-tól az önkormányzatok feladataik elvégzéséhez megkapják a szükséges mértékű, célhoz rendelt finanszírozást is.

Horváthné Kecskeméti Ildikó, Parasznya polgármestere üdvözölte a kormány döntését, hozzátéve: a község adóssága valóban nem az elhibázott gazdálkodása okán keletkezett, hanem mert Parasznyának működnie, fejlődnie kellett, ezzel együtt a község 2009-óta fizeti a hiteleit.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában