Helyi közélet

2012.10.11. 15:16

Pofonegyszerű – Garázda számtan

Miskolc - Hogy miként lehet egy pofont balatoni nyaralásra, vagy mobiltelefonra cserélni? A választ a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának legújabb Oktatási Hírlevele adja meg.

Miskolc - Hogy miként lehet egy pofont balatoni nyaralásra, vagy mobiltelefonra cserélni? A választ a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának legújabb Oktatási Hírlevele adja meg.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a lakosság szubjektív biztonságérzetét negatív irányba befolyásoló erőszakos-garázda jellegű bűncselekmények megelőzésére programot hirdetett „ITAL-VITA-VITALITÁS” címmel. A projekt részeként a szakemberek ajánlásokat tesznek a pedagógusoknak, hogy iskolai tanóra keretében például matematika órán hogyan hívhatják fel a figyelmet a garázda jellegű bűncselekmények veszélyeire illetve annak következményeire.

Az ELBIR program keretében kiadott októberi Oktatási Hírlevél részletesen taglalja, hogy mit jelent a garázdaság büntetőjogi szempontból. Említi az egészségügyi ellátás megtérítésének jogi szabályozását. Ennek értelmében Az Országos Egészségügyi Pénztár a kórházak adatszolgáltatása alapján megfizetési eljárást kezdeményez a jogerősen elítélttel szemben. Közigazgatási eljárás keretében fizetési meghagyást ad ki.

Továbbá óravázlat formájában, szöveges matematikai példákon keresztül mutatja be úgymond a garázdaság számtanát.

Ízelítő példatár:

1. Kovács Pista kerítéssel el nem választott kertjükben előzetes szóváltást követően ittasan megverte a szomszédját Józsi bácsit, akinek eltört az orrcsontja és a kézfeje. Kovács Pista az

Országos Egészségbiztosítási Pénztár kötelezte a bántalmazás miatt szükséges orvosi kezelés költségeinek megtérítésére.

A bántalmazás során keletkezett sérülések költségei:

Az orrműtét 170.000 forint, a kéztörés kezelése 7.000 forint (műtét nélkül) a kórházi ellátás naponta 10.000 forint.

Kérdés: Mennyit fog fizetni Kovács Pista, ha Józsi bácsi a műtétek miatt 5 napig volt kórházban?

Kovácsék négytagú családban élnek, két felnőtt és két gyermek. Nyáron a család szeretne

elmenni a Balatonra üdülni. A nyaralás költségei felnőttnek napi 15.000 forint egy gyermeknek 8.000 forint. Hány napig üdülhetne a Kovács család abból a pénzből, amit Kovács apuka a garázdaság során okozott sérülések miatt fizetett ki?

Információs háttér:

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére 2005. júliusában hozták létre az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszert (ELBIR). Az ELBIR lényege, hogy a rendőrség elektronikus levelezés (e-mail) útján juttatja el az önkormányzatok és azok szakintézményei, valamint a rendszerben regisztrált tagjainak az aktuális bűnmegelőzési információkat.

- B-A-Z. MRFK Bűnmegelőzési Osztályának tájékoztatása alapján Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában