Helyi közélet

2012.10.19. 15:38

Gombászók: „Igazodj!”

Miskolc - Mostantól hétvégente is van gombavizsgáló Miskolcon, igaz, csak „piaci időben”.

Miskolc - Mostantól hétvégente is van gombavizsgáló Miskolcon, igaz, csak „piaci időben”.

„Könnyebben találni az erdőben gombát, mint Miskolcon hivatalosan működő szakértő gombavizsgálót” - írtuk tíz nappal ezelőtt. Akkori cikkünkből kiderült: a Búza téri piacon alkalmaznak ugyan gombaszakértőt, de nem a teljes nyitva tartási időben, ráadásul a vasárnap kivétel. A szomszédos, Városgazda által üzemeltetett őstermelőin pedig az egyik helyjegyárusnak van ugyan gombaszakértői engedélye, ő viszont csak minden harmadik nap dolgozik. Azt is leírtuk: létezik egy kormányrendelet, amely előírja: a gyűjtött, szedett gomba vásáron, piacon csak ott árusítható, ahol a gombaértékesítési engedély kiadására és az értékesítés ellenőrzésére a vásár, piac területén a teljes nyitvatartási idő alatt gombavizsgáló szakellenőr működik. Ugyanezen kormányrendelet szerint a rendeletben előírt feltételek meglétét – közöttük ezt is – a települési jegyzőnek kell(ene) ellenőriznie.

Cikkünk hatására - amelyért a Miskolc Holding kommunikációs vezetője, Pásztor Imre köszönetét is kifejezte – megkeresték, s meg is találták a megoldást. Ami nem csak a gombaárusok/gombavásárlók számára kedvező, de az alkalmi gombászóknak is biztonságot jelenthet.

„Váltásban” vizsgálnak

A Búza téri és az Őstermelői piac október 19-én együttműködési megállapodást írt alá, amely biztosítja a gombavizsgálat lehetőségét a hét minden napján. Emellett a két piacon, nyitva tartási időben minden nap lehetőség lesz bevizsgáltatni a saját fogyasztásra szedett gombát is. Hétvégén az őstermelői, hétköznap pedig a Búza téri piacon áll rendelkezésre szakértő. Az őstermelői gombavizsgálóját a piac területén lévő irodában lehet megtalálni.

ÉM-SzK

Piaci nyitva tartás 

Búza téri piac

Hétfőtől péntekig 06:00 - 18:00, szombat: 06:00 - 16:00, vasárnap: 06:00 - 12:00   

Őstermelői piac

Hétfőtől péntekig 05:00 - 17:00, szombat 05:00 - 14:00; vasárnap 05:00 - 13:00


Miskolc – Könnyebben találni az erdőben gombát, mint Miskolcon hivatalosan működő szakértő gombavizsgálót.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában