Helyi közélet

2012.09.12. 11:58

Farkaslyuk: Októberben indulhat a képzés

Farkaslyuk - A farkaslyuki tanbányában még néhány műszaki feltételnek teljesülnie kell a működéshez.

Farkaslyuk - A farkaslyuki tanbányában még néhány műszaki feltételnek teljesülnie kell a működéshez.A Farkaslyuki Bányásznapon hivatalosan is bejelentették a tanbánya megnyitását. A jelentkezőknek előbb az elméleti oktatáson és vizsgákon kell részt venni, ezután jöhetnek a gyakorlati foglalkozások. A Sajó-Menti TISZK által szervezett programról tartottak tájékoztatást az érintettek számára.

A Gyűrky-tárnával szemben, az Ózdi Szénbányák Zrt. kutatási területén alakították ki azt a részt, ahol a tanbánya gyakorlati képzése zajlik majd. Néhány műszaki feltételnek még teljesülnie kell, de ezután megkezdődhet a jövő bányászainak és vájárainak az oktatása. Gábor Dezső, Farkaslyuk polgármestere úgy véli: ez a lépés újabb megerősítés a vállalkozó részéről, a lakosságnak pedig komoly lehetőség.

– Négy éve várjuk már ezt a fontos, konkrétumokat tartalmazó programot – tette hozzá Gábor Dezső. – Ez a folyamat azt mutatja, hogy a tanbánya, mint képzési folyamat, biztosan elindul. Ez egy megnyugvást jelenet a lakosság számára, hiszen nagyon sokan eljuttatták az önéletrajzukat a céghez, ez is bizonyítja, hogy a farkaslyukiak és a környező településen élők rendkívül várják a nyitást. Folyamatosan egyeztetünk az Ózdi Szénbányák Zrt.-vel, mivel újabb irodahelyiségeket szeretnének bérelni az önkormányzattól. Az erről szóló előterjesztést a képviselő-testületünk a legutóbbi ülésén elfogadta, így ennek sincs akadálya.

Előbb az elmélet

A szakmai munkát a Sajó- Menti TISZK szervezi és bonyolítja le. Érdeklődőben nem lesz hiány, hiszen az Ózdi Szénbányák Zrt. irodájában is több száz önéletrajz lapul, valamint a Munkaügyi Központ is toborozza a résztvevőket.

– A Szociális és Munkaügyi Minisztérium megyei kirendeltsége által meghirdetett pályázaton elnyertünk három képzést – fogalmazott Plósz Antal, a Sajó-Menti TISZK szakmai vezetője. – Az egyik a vájár, a másik a bányaipari gépkezelő, a harmadik pedig a bányaipari szállítógép-kezelő. Államilag támogatott formában ezeket a programokat tudjuk elindítani néhány héten belül. Ebből a vájár a mélyművelésű bányászat teljes munkafázisát felöleli, míg a másik kettő egy-egy speciális területre képez szakembereket. Néhány technikai feltételnek Farkalyukon még teljesülni kell, hogy az embereket be lehessen engedi a föld alá. A kiválogatást követően tartunk egy szóbeli elbeszélgetést, egy kompetencia mérését és egy orvosi vizsgálatot. Ezután indul a tényleges képzés, aminek az elméleti része harminc százalékot tesz ki, a gyakorlat pedig hetvenet. Ahogy tájékozódtam a bánya műszaki engedélyeztetésével kapcsolatban, jelen pillanatban úgy látom, hogy a kezdést nagyjából október második felére tervezhetjük.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában