Helyi közélet

2012.09.03. 14:58

Emlékszoba is őrzi a nevét

Nagybarca, Ózd - Tizenöt esztendővel ezelőtt 1997. júliusában távozott az élők sorából a nagybarcai születésű Kecskési Tollas Tibor (1920-1997) aki azt vallotta magáról: "Soha nem lett volna belőlem igazi költő, ha nem kerülök börtönbe".

Nagybarca, Ózd - Tizenöt esztendővel ezelőtt 1997. júliusában távozott az élők sorából a nagybarcai születésű Kecskési Tollas Tibor (1920-1997) aki azt vallotta magáról: "Soha nem lett volna belőlem igazi költő, ha nem kerülök börtönbe".Tollas Tibor a nagybarcai református elemi népiskola befejezése után Sopronban folytatta tanulmányait, 1938-ban érettségizett, majd felvették a Ludovika Akadémiára. Ezt követően többek között Nagyváradon szolgált. Egy szervezkedés miatt 1945-ben börtönbe került. 1956-ban szabadlábra helyezték. A forradalom kitörésekor a Nemzetőrség tisztje lett, majd Ausztriába távozott ahová több kötetre való verseit is magával vitte, melyek itt nyomtatásban is megjelentek. Végül Münchenben a Nemzetőr újság kiadója, főszerkesztője lett - évtizedeken át.

1990-ben térhetett először haza Magyarországra. 1992-ben rehabilitálták, kitüntetéseket kapott. Szívesen tartott irodalmi esteket különböző helyeken. 1997-ben hunyt el Münchenben, de végakaratának megfelelően Nagybarcán helyezték örök nyugalomra.

Szülőházában 2000-ben emlékszobát hoztak létre és versmondó versenyt is neveztek el róla.

A róla készített felvételt annak idején egy irodalmi esten készítettem a putnoki Gömör Múzeumban ahová az ózdi Lajos Árpád Honismereti Kör tagjai is meghívást kaptak.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában