Helyi közélet

2012.09.21. 20:09

Deischel Adolffal indult...

Miskolc - Száz évvel ezelőtt úgy hívták: Magyar Acélsodrony, Drótművek és Kötélgyár.

Miskolc - Száz évvel ezelőtt úgy hívták: Magyar Acélsodrony, Drótművek és Kötélgyár.Megalakulása 100. évfordulóját ünnepelte pénteken a jelenleg cseh tulajdonban lévő miskolci drótgyár, amelynek megalakulása Deischel Adolf gyáros nevéhez fűződik és az eltelt évszázad alatt több tulajdonost is váltott, ma pedig D&D Drótáru Zrt. a neve és a csehországi Trinecké Zelezárny acélmű leányvállalataként ténykedik.

A vállalat jelenlegi cseh tulajdonosa nem feledkezett meg a jeles évfordulóról és – ahogy Kőszeghy Albert, az igazgatóság elnöke már korábban is fogalmazott: „az évfordulóhoz méltó, de nem hivalkodó körülmények között” – megünnepelték a drótgyári centenáriumot. Csütörtökön vendégül látják a volt dolgozókat, tegnap az üzleti partnerek, a térség gazdasági, társadalmi vezetői vehettek részt egy bensőséges hangulatú ünnepségen, amely egyben a gyár száz évét feldolgozó kiállítás megnyitóját is jelentette, de – természetesen – Gorondi István és Vargha János munkájaként megjelent a centenáriumi emlékkönyv is.

Az építőipar a felhasználó

A D&D Drótáru Zrt. és elődvállalatai tehát az 1912-ben történt alapítás óta gyártanak acélhuzalt. A gyár termékeinek legfontosabb felhasználója ma is az építőipar. A feszítőhuzalokat és pászmákat vasbeton szerkezetekbe építik be elsősorban olyan helyeken, ahol nagy távolságokat kell áthidalni, nagy terhelést kell elviselni.

A centenáriumi ünnepségen felidézték a gyár száz éves életének legfontosabb állomásait, amelyben – természetszerűleg felfutások és hullámvölgyek követték egy mást. Fontos dátum 1994, amikor a miskolci Metaltrade Hungária Kft. magánosította az akkor December 4. Drótművek néven működő gyárat és akkor lett a társaság neve a mostani D&D.

Van jövője a drótgyárnak

A közelmúltbeli újabb tulajdonosváltás azért volt mindegyik fél számára hasznos, mert a tranzakció létrejöttéig ez volt az egyetlen olyan drótgyártásban érdekelt társaság Európában, amely nem állt semmiféle tulajdonosi, résztulajdonosi kapcsolatban alapanyaggyártóval, azaz óriási volt a kiszolgáltatottsága. A Moravia Steel, illetve leányvállalata, a Trinecké Zelezárny megjelenésével teljessé vált a vertikum, azaz a vasérc kibányászásától kezdve az acélgyártáson és a buga előállításán át egészen a Miskolcon előállított késztermék értékesítéséig egy kézben van minden, és ez megnyugtató a mintegy 120-130 drótgyári dolgozó számára is.

ÉM-SZB


Stabilizálták a működést

Kőszeghy Alberttől, az igazgatóság csütörtökön leköszönt elnökétől megtudtuk, hogy amióta működtetik a drótgyárat, sikerült stabilizálni a termelést és mintegy 120-130 dolgozó számára biztosítani a munkahelyet. Ennek a műveletnek a folytatása a terv az elkövetkező 3-4 esztendőre is, hiszen az európai gazdasági környezet azért óvatosságra inti a fejlesztésekben, beruházásokban gondolkodókat. A D&D termékei 20 százalékát értékesíti a magyar piacon – stabil vevőkörük alakul ki, a „maradék” 80 százalék külföldre vándorol. Jelen vannak a Benelux piacon – az a legtávolabbi piacuk (bár az elnök elmondta, hogy tavaly volt két szállítmányuk Suriname-be, mert kifizetődő volt a tranzakció – a szerk.) –, és a közép-kelet és nyugat-európai országokban megfelelő vevőkörük van. Újdonságnak számít ebben romániai piac, ahol mostanában nyernek teret.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában