Helyi közélet

2012.08.15. 10:40

Miskolci Geotermikus Projekt: Folynak a munkálatok Kistokajban

Miskolc, Kistokaj - Megkezdődtek a harmadik kistokaji visszasajtoló kút fúrásával kapcsolatos előzetes műszaki munkálatok.

Miskolc, Kistokaj - Megkezdődtek a harmadik kistokaji visszasajtoló kút fúrásával kapcsolatos előzetes műszaki munkálatok.

Tizenöt nappal a második kistokaji visszasajtoló kút fúrási munkálatainak befejeztével a PannErgy munkatársai megkezdték a Miskolci Geotermikus Projekt harmadik, és egyben utolsó kútjának (KIS-PE-02) lemélyítését.

A második visszasajtoló kút fúrási munkálatait követve a mai napon befejeződött a fúróberendezés, és műszaki egységeinek áttelepítése, és felszerelése a KIS-PE-02 geotermikus kútegység mélyítéséhez. Az utolsó, kútfúrást megelőző műszaki munkálatok mellett a Mályi-Kistokaj-Miskolc hővezeték kiépítése folyamatosan zajlik. A kistokaji hőcserélő építésével kapcsolatos tereprendezés megtörtént, így a fővállalkozó megkezdte a mélyépítési munkálatokat.

„Reményeink szerint néhány héten belül véglegesen lezárhatjuk a Miskolci Geotermikus Projekthez kapcsolódó fúrási munkálatokat és már csak a hőszállítási, és átadási beruházásokra kell koncentrálnunk. Az utolsó kistokaji visszasajtoló kút fúrása első szakaszban 30 méterről 700 méterig történik, amit a szelvényezés követ, majd a 13-3/8”-os béléscsövezés, és cementezés. Ezt követően a KIS-PE-01B kút lemélyítése során már sikeresen alkalmazott ferdített fúrással érjük el az 1.000-1.100 méteres mélységet, ahol a triász korbeli mészkő réteg elérését tervezzük. Megfelelő repedezettség esetén, ez a kőzetréteg az, amely biztonsággal alkalmas a folyadék visszasajtolásra. Jó eséllyel szeptemberben munkatársaink már le is vonulhatnak a lemélyített kútról – nyilatkozta Bokorovics Balázs a PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke.”


Budapest, Miskolc - A Miskolc Geotermia Zrt. többfordulós pályázatok útján kiválasztotta azokat a kivitelezőket, akikkel megkezdte a Mályi-Kistokaj-Miskolc hővezeték megvalósítását célzó munkálatokat.

Miskolc - Egy héttel a kistokaji tereprendezési munkák befejezését követően, a műszaki telepítést befejezve, a hétvégén megkezdődött a Miskolci Geotermikus Projekt második visszasajtoló kútjának (KIS-PE-01B) fúrása.

Kistokaj - Az elmúlt hónapokban történt kistokaji tereprendezési és a fúrást megelőző, a műszaki állomás telepítéséhez szükséges munkálatokat követve, a mai napon megkezdődött a második kistokaji visszasajtoló kúthoz kapcsolódó műszaki telepítés, amelyet azonnal a fúrási munkálatok követnek. A Miskolci Geotermia Zrt., mint engedélyes részére kiadott vízjogi létesítési engedély jogerőre emelkedett.

Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) - A Miskolci Geotermikus Projekt részeként, a február közepén lezárult mályi (MAL-PE-02) termelő kút munkálatait követve, a második negyedévben megkezdődött a további kutak környezetének a fúrást megelőző tereprendezése - közölte a PannErgy Nyrt. kedden a BÉT honlapján.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában