Helyi közélet

2012.08.01. 12:22

Avas szálló: még tart a per

Miskolc - Év végére születhet elsőfokon ítélet a miskolci önkormányzat és az Avas szálló tulajdonosa közötti perben.

Miskolc - Év végére születhet elsőfokon ítélet a miskolci önkormányzat és az Avas szálló tulajdonosa közötti perben.Még javában tart, előre láthatólag év végére lehet első fokú ítélet az Avas szálló tulajdonosa elleni perben, tudtuk meg Pásztor Imrétől, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetőjétől. Arról már hónapokkal ezelőtt beszámoltunk, hogy a háborús éveket idéző szálló tulajdonosa és a miskolci önkormányzat perben áll egymással.

– Jelenleg igazságügyi szakértő bevonásával annak megállapítása folyik, hogy mennyi az elszámolható tulajdonosi befektetés, azaz hogy mennyi lesz az önkormányzat esetleges fizetési kötelezettsége a befektetővel szemben – mondta Pásztor Imre.

Kérdeztük, indított-e felszámolási eljárást a város a tulajdonossal szemben (erről, mint tervről, korábban a polgármester beszélt lapunknak), de Pásztor Imre azt mondta, jelenleg nincs ilyen folyamatban. Hozzáfűzte, tudomásuk szerint korábban már több esetben érkezett a befektetővel szemben felszámolási eljárás elrendelése iránti kérelem.

További információt nem tudhattunk meg az ügyről: a kommunikációs vezető arra hivatkozott, hogy amíg a per nem fejeződött be, nem mondhat részleteket.

Mekkora érték?

Az év elején írtuk, ingatlanforgalmi szakértő állapítja majd meg az Avas szálló értékét, vagyis hogy mekkora az az összeg, amiért az önkormányzat reális áron élhet visszavásárlási jogával. Arról viszont, hogy mennyit szánna a város a visszavásárlásra, korainak tartotta még nyilatkozni akkoriban a város vezetése.

– A város komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a tulajdonossal közösen, együttműködve befektetőket találjon a szálló továbbépítésére – jegyezte meg az év elején Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője.

ÉM-HM

 14 éve húzódik

Az Avas szállót 1997 végén (azaz 14 évvel ezelőtt) vásárolta meg a Multicasa Consulting, és kötelezettséget vállalt, hogy 1999. december 31-ig teljesen felújítja. Később (2005 novemberében írtuk) az önkormányzat beperelte a céget, hogy visszaszerezze az épületet. Ám a pert felfüggesztették, amikor aláírták a szerződést a Multicasa Consulting Kft.-vel, miszerint a tulajdonos mégiscsak felújítja az épületet. Később el is indult az építkezés, az építtetők folyamatosan megerősítették, tartani tudják a 2009. végi határidőt. 2009 őszén már ott a kétely az Észak cikkeiben, hiszen leállt az építkezés. A máig tartó leállás 2010 tavaszán következik be, amikor az építtető az örökségvédelmi hivatallal kerül összeütközésbe: a hivatal szerint nem az engedélyes tervek alapján épült a szálló egy bizonyos része.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában