Helyi közélet

2012.07.11. 17:07

NFH: 1450 jó példa az országból

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tovább bővítette a pozitív listát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tovább bővítette a pozitív listát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) honlapján több hónapja megtekinthető és letölthető az úgynevezett „pozitív lista”, amelyek azon vállalkozásokat ajánlják, amelyek élen járnak a fogyasztók minél magasabb színvonalú kiszolgálásában.

A pozitív listát azért állították össze, mert az NFH által az elmúlt években végzett ellenőrzések eredményeiből általában inkább a jogsértések, a visszásságok kerültek napvilágra, pedig a tapasztalatok szerint fokozatosan nőtt azon vállalkozások száma, amelyekről az ellenőrzés során kiderült, hogy valamennyi, az ellenőrzésben számon kért jogszabályi előírásnak megfelelnek.

Amit vizsgálnak

A hatóság lehetőséget biztosított arra, hogy azok a vállalkozások, amelyek nem estek bele a három átfogó éves ellenőrzésbe, kérhették a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségétől a vizsgálatot, és ha ennek során mindent rendben találtak, akkor ők is felkerülhettek a pozitív listára. A pozitív lista jelenleg az árfelszámítással, jótállással-szavatossággal, idegenforgalmi ellenőrzéssel kapcsolatos témavizsgálat során vizsgált vállalkozásokat tartalmazza.

35 új

Egy évvel ezelőtt ezért elindult az NFH kezdeményezése, a jogkövető vállalkozásokról vezetett pozitív lista. Az egy év alatt közel 1500 vállalkozás került fel a listára úgy, hogy a követelmények szerint a meghatározott vizsgálati szempontok alapján a hatóság jogsértő cselekményt a vizsgált társaságnál nem tárt fel, ellenük fogyasztói panaszbejelentés – mely a listáról való lekerülést eredményezne – nem érkezett.

A honlapon található pozitív listát legtöbben Budapestről tekintették meg, a vidéki városokból pedig elsősorban Debrecen, Győr, Pécs, Miskolc, Szeged felől érkeztek a látogatók.

A listán jelenleg 1450 vállalkozás szerepel, több köztük idén nyáron került fel. Megyénkből összesen 155 vállalkozás szerepel a listán, ezek közül 35 újonnan került fel.

„Nem emiatt hívnak”

Kaptunk egy oklevelet korábban egy ilyen ellenőrzésről – mondja a pozitív listán szereplő hollóházi Koleszár Sándorné, aki lángossütödét üzemeltet. – Emiatt azonban nem nőtt a hírünk, hiszen azóta nem találkoztunk olyan vásárlóval, aki kifejezetten amiatt keresett volna meg, mert látott minket a pozitív listán. Azt hiszem, ami a terméket eladja, az a minőség, ami miatt az ellenőrzés után felkerülhettünk erre a listára. Természetesen nagyon büszkék vagyunk rá.

Tényleg rákerültünk egy ilyen listára? – kérdezett vissza Vörösné Bonyhai Edit kazincbarcikai vállalkozó, aki édesanyjával egy papírboltot vezet. – Volt nálunk egy fogyasztóvédelmi ellenőrzés pár hete, ahol mindent rendben találtak, de nem tudtuk, hogy akkor fel is kerülhetünk egy pozitív listára. Azt sem tudtam, hogy ilyen van, de most már megnézem. Köszönöm az információt és természetesen örülünk, ha így szerepelhetünk egy listán.

ÉM-BG


Lekerültek

Mindössze négy esetben vettek le a listáról vállalkozásokat, szigorúan azokban az esetekben, amikor az utóellenőrzés során szabálytalanságot (például az egységben a fiatalkorú személyt a próbavásárlás során kiszolgálták szeszes itallal, nem tettek eleget a nyugtaadási kötelezettségüknek) talált a felügyelőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában