Helyi közélet

2012.07.09. 13:04

Miskolc-Kassa: Szövetkeztek az egyetemek

Miskolc - Szorosabbra fűzi kapcsolatát a Miskolci Egyetem a két kassai egyetemmel.

Miskolc - Szorosabbra fűzi kapcsolatát a Miskolci Egyetem a két kassai egyetemmel.Országhatárokon átnyúló egyetemi szövetséget hozott létre a Miskolci Egyetem, valamint két kassai felsőoktatási intézmény, melyet az egyetemek rektorai hétfőn aláírásukkal meg is pecsételtek. A hazai felsőoktatásban eddig példa nélküli együttműködés fő célja a közös tudáscentrum kialakítása, valamint az európai oktatási, kutatási térséghez történő mielőbbi csatlakozás. A három intézmény vezetői, oktatói és hallgatói tudásalapú bázist kívánnak megteremteni, mely a tudományos kutatás területén folyó együttműködésen alapul. A Miskolci Egyetem hosszú évek óta ápol szoros együttműködést a Kassai Műszaki Egyetemmel és a Šafárik Egyetemmel, azok képzési profiljuknak megfelelően elsősorban a mérnöki, az egészségtudományok, a jogtudományok és a bölcsészettudományok területén. A jelenlegi együttműködést közös konferenciák, pályázatok, oktató- és hallgatócserék jellemzik.

A hétfőn aláírt szerződés lehetőséget teremt majd a közös oktatási tevékenységek kialakítására, közös kutatói munkahelyek létrehozására, a kutatások elősegítésére, közös projektek indítására, tanfolyamok szervezésére, az oktatói és hallgatói mobilitás fokozására, valamint közös adatbázis kifejlesztésére.

Magasabb szinten

Az együttműködés aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora hangsúlyozta: a szövetség legfőbb célja, hogy az intézmények közötti szoros szakmai kapcsolatot magasabb szintre emelje. Rámutatott: a műszaki karok között már több évtizedes együttműködés működik, amit például az is bizonyít, hogy Stipta István, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese könyvét a Šafárik Egyetemen tankönyvként használják, a miskolci Egészségügyi Karon pedig a kassai professzorok is oktatják a magyar hallgatókat.

Anton Čižmár, a Kassai Műszaki Egyetem rektora úgy fogalmazott, számára az a legfontosabb az egyetemi szövetség megkötésében, hogy ez által lehetőség nyílik a régiók és a városok közötti kapcsolatteremtésre is. És ez nem csupán tudományos, műszaki együttműködés lesz, hanem a kultúrák is közelebb kerülnek egymáshoz. Rámutatott: a jövőben lehetőség nyílik arra, hogy a miskolci hallgatók a kassai egyetem építőművészeti karán szerezzenek ismereteket.

Új fejezet kezdődik

Ladislav Mirossay, a Šafárik Egyetem rektora pedig úgy fogalmazott: a szövetség létrehozásával új fejezet kezdődik az egyetemek közti együttműködésben.

Juraj Sinay, a Kassai Műszaki Egyetem volt rektora, jelenleg rektorhelyettese mindehhez hozzátette: különleges szövetség köttetett az intézmények között, hiszen olyan Európában élünk, amely nagy hangsúlyt fektet a régiók közötti együttműködésre. Hozzátette: a Miskolci Egyetem Szlovákia két legjobb egyetemével kötött most szövetséget.

ÉM_HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában