Helyi közélet

2012.07.10. 07:50

Encs környékén is szocpoloztak

Encs, Miskolc - További gyanúsítások jöhetnek még az abaúji csalássorozat nyomozása során.

Encs, Miskolc - További gyanúsítások jöhetnek még az abaúji csalássorozat nyomozása során.A taktaközi szocpolcsaláshoz kísértetiesen hasonló bűncselekmény-sorozat játszódhatott le Encs térségében is az elmúlt években. A Miskolci Nyomozó Ügyészség várhatóan október végén zárja le a hivatalos személy által fontosabb ügyben, kötelességszegéssel megvalósított vesztegetés miatt indított a nyomozást, és előreláthatóan vádat emel az ügyben érintett hivatalnokokkal, vállalkozókkal és háztulajdonosokkal szemben.

Az elkövetők módszere Encs környékén is ugyanaz volt, mint Szerencsen: felhajtók nagycsaládosokat keresek meg, hogy a lakhatásukat célzó állami támogatást megszerezzék. A nevükben kitöltötték az igénylőlapokat, és közbenjártak, hogy a bank elfogadja a kérelmeket, a helyi építési hatóság pedig kiadta a – később lakhatatlannak bizonyult – házakra a használatbavételi engedélyt. Az sem volt ritka, hogy a házat – miután az állami támogatás utolsó tételét is felvették – elemeire bontották, és az építőanyagból más igénylő számára húztak fel házat. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege egyelőre nem ismert, mert az ügyben további gyanúsítások is várhatóak.

A szocpolozással kapcsolatban hónapokat töltött előzetes letartóztatásban az encsi kiemelt építési hatóság vezetője és két munkatársa is, akiket ez év áprilisában bocsátott el állásukból a hivatal. Úgy tudjuk, a nyomozást csekély mértékben hátráltatja, hogy a bűncselekmény elkövetői közül többen jelenleg is Kanadában tartózkodnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a taktaközi szocpolcsalás ügyében – amelyben pénzintézeti dolgozók, ügyvédek, a házakat tervező építészmérnökök, építtetők és építési vállalakozók is helyet foglaltak a vádlottak padján – majd két évnyi tárgyalás után hozott ítélet a törvényszék. A hivatalukkal visszaélőkre – köztük az építési hatóság volt vezetőjére – általában letöltendő, az „építtetőkre” felfüggesztett szabadságveszést szabott ki a bírói tanács, az elsőrendű vádlott építési oszályvezető például tíz év „ülő-börtönt” kapott.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában