Helyi közélet

2012.07.02. 15:45

„Belecsobbanunk” a légkondiba

Miskolc - Nem olyan ez a meleg, mint máskor - sokan panaszkodtak erre a hétvégén.

Miskolc - Nem olyan ez a meleg, mint máskor - sokan panaszkodtak erre a hétvégén.Máskor is mértek 40 fokot, máskor is volt kánikula, de úgy tűnik, a szervezetünk egyre kevésbé bírja. A hétvégén sokan panaszkodtak arra, hogy ez a meleg más, mint korábban, fullasztó, és nehezebben viselhető. Volt, aki szerint a légkondicionáló gépek miatt nehezebb elviselnünk, mivel a zárt helyeken megszokjuk a kellemes hűvöset, a szabadban pedig megcsap minket a meleg.

A szakember szerint lehet ebben valami, ezért javasolja azt, hogy a klímával csak 8-10 fokkal kevesebb hőmérsékletet állítsunk be a lakásban, autóban, mint amennyi a szabadban van. Dr. Győri Csilla, a megyei kórház higiénés főorvosa elmondta: ha nagyobb a hőingadozás, akkor a szervezetnek is nehezebb alkalmazkodnia. „Olyan, mintha felhevült testtel belecsobbanánk a hideg vízbe, azaz, nagy terhelés éri a szívet” – fogalmazott.

A légkondiciónáló berendezéseknek azonban – ha helyesen használjuk – pozitív hatása is van. A nagy meleg ugyanis fokozott terhelést jelent a keringésre, és minél idősebb valaki, annál nehezebben bírja. Ennek könnyítésére ajánlják a klímát, például a hőségriadó egyik utasítása is, hogy naponta pár órát tartózkodjanak légkondicionált helyiségben az emberek – hangsúlyozta dr. Győri Csilla.

ÉM-NSZR

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában