Helyi közélet

2012.07.29. 17:36

Baráti falfestés a „falkán”

Miskolc - A kápolnaszerű pincehelyiség különlegessé válik: 16 művész seccókat fest rá a nyáron.

Miskolc - A kápolnaszerű pincehelyiség különlegessé válik: 16 művész seccókat fest rá a nyáron.Különleges dolog zajlik a Színháztörténeti és Színészmúzeum pincéjében az idén nyáron. Egymásnak adják a kilincset a miskolci képzőművészek, hogy festhessék az egyik helyiség falát, a nyár végére Secco falka címen egyetlen alkotássá áll majd össze az egész.

Seccók, azaz száraz vakolatra festett freskószerű falfestmények készülnek a kápolnaszerű pincehelyiségben, a falka szócska kétjelentésű, egyrészt utal a 16 főből álló alkotócsoportra, másrészt a falfelület méretére.

Urbán Tibor, a Miskolci Galéria munkatársa nem csak a kezdeményezés megálmodója, de maga is ott az alkotók között.

Lommal volt tele

A nagyon előzményekhez hozzátartozik, hogy volt a színészmúzeumnak egy lommal teli pincehelyisége. Ebben látta meg a fantáziát a képzőművész, a tavalyi nyara arra ment rá, hogy kipakolja, helyrehozza. Itt jött létre a Miskolci Galéria új kiállítótere, amely 2011 őszén nyílt meg, s amely a Teátrum Pincehely Galéria nevet kapta. A pince egyik, kápolnaszerű szobácskája adta magát, hogy kifessék.

– Huszonkét megyénkbeli művésznek küldtem felhívást, hogy volna-e kedvük seccot festeni – mondja Urbán Tibor. – Tizenhatan vállalták. Annyi volt a kérésem, hogy mivel a klasszikus secco is az emberi szerepjátékhoz köthető, s mert a színházhoz közel vagyunk, legyen rajta emberalak. Júniusban találkoztak először, 16-felé osztották a felületet, és kisorsolták, melyik helyet ki kapja. Úgy egyeztek meg, hogy mindenki egyedül dolgozik, felülről lefelé haladnak, így osztották be az időpontokat is. Mint kiderült, mindnyájan örültek a felkérésnek, úgy látták, nagy kihívás falra akrillal festeni.

Épp a felénél

Tegnap, amikor a helyszínen jártunk, épp a felénél tartottak a munkának, azaz nyolc mű már kész, s még ugyanennyi van hátra.

– Augusztus közepére leszünk meg – mondja Tibor, és mutatja a „falkát”, valóban különleges, érdekes. Egymástól független művek, mindegyiken ott vannak az alkotó saját stílusjegyei, de mégis izgalmas együtt az egész.

– Ez a jó benne – jegyzi meg Tibor. Épp az ő műve készül. – Felvetődött, túl sokan vagyunk tizenhatan, könnyebb lenne kevesebb művésszel, de úgy gondolom, ez a szép benne. Igaz, sok ember sok probléma, sok akarat ütközik, de mindez dupla erőt ad.

Tibor hozzáfűzi, ha mindenki elkészült, az egyes műveket elválasztó határozott, vonalakat finoman összeköti, így egységes kortárs képzőművészeti alkotássá állnak majd össze az önálló művek.

Tárlatsorozat

– Mindenki lelkes, ha elkészült is jön, s nézi, hogy halad a munka – magyarázza. – Baráti szinten működik a dolog, de éppen ezért működik.

A falfestésről Kiss Tanne István fotóművész fotósorozatot készít, a képekből kiállítás nyílik a Teátrum Pincehely Galériában szeptemberben. És egy másik tárlat is kötődik majd a Secco falkához: a tizenhat alkotó művész tematikus kiállítása, szintén az új galériában. Ez utóbbi október 18-áig, a festészet napjáig tekinthető majd meg.

A mostani kiállítássorozat egyébként egy hosszabb sorozat része. Urbán Tibor már régóta próbálja összefogni a régió alkotóit, több olyan kiállítást szervezett, amelyen közösen alkotnak a művészek. S ígéri, nem ez az utolsó. ÉM-HM

Akik már elkészültek műveikkel: Orosz Csaba, Muskás Márta, Zombori József, Homonna György, Pálfalusi Attila, Dunai Beáta, Lukács Róbert és Urbán Tibor

Akik még ezután kezdik: Pataki János, Drozsnyik istván, Varsányi Emília, Veres Attila, Máger Ágnes, Seres László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában