Helyi közélet

2012.07.19. 07:59

Bababarát Kórházak - A bababarátság 10 pontja, 3 kórházban

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem elég a fél óra, legalább 60 percig biztosítani kell a születés után a mama-baba bőrkontaktust.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem elég a fél óra, legalább 60 percig biztosítani kell a születés után a mama-baba bőrkontaktust.

A bababarát kórházak monitorizálása egyfajta minőségbiztosításnak felel meg, amely során nem a megfeddésre, sokkal inkább az együttműködés erősítésére törekszünk - mondta le lapunknak a Szoptatástámogató Nemzeti Bizottság titkára, dr. Németh Tünde gyermekgyógyász. - Erre azért is szükség van, mert a legjobb szándék mellett is könnyen előjöhetnek a régi beidegződések. Mi segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy a „bababarátság” 10 pontját minél inkább sikerüljön betartani. A folyamatosság fenntartása könnyebben valósul meg a kiskórházakban, ahol eleve kevesebb a szülés. Mi azt szorgalmazzuk, hogy minden kórházban meglegyenek a feltételek, ebben a bababrát kórházak élenjárók.

Előtte és utána is

Dr. Kovács Judit neonatológus, gyermekgyógyász 3 megyénkbeli szülészet legutóbbi monitorizálásában is részt vett (a „kimaradt” kazincbarcikai ellenőrzését mielőbb pótolják). Mint elmondta: amellett, hogy Ózdon és a két miskolci kórházban is mindent rendben találtak, arra hívták fel a figyelmet, hogy a zavartalan bőrkontaktust feltétlenül fenn kell tartani az első órában. Általánosságban pedig meg kell találni a módját, hogy már a terhesgondozás során is felhívják a szoptatás fontosságára a figyelmet, s már ekkor, illetve a hazabocsátás után is képzett szakemberekhez fordulhassanak tanácsért a kismamák. (Ez utóbbihoz fontos volna a területi védőnők célzott továbbképzése.)

Kiderül: jó és hasznos

- Életszerű és gyakorlatias a bizottság felmérése, nem csak egy gyermek születésénél követik végig, hogy megvalósulnak-e a bababarát elvek, de kérdőíveken keresztül, illetve szóban is, kikérdezik az éppen benn tartózkodó gyermekágyas anyákat. Jó dolognak tartom az évenkénti ellenőrzést és a 3 évenkénti újraminősítést is. Azon felül, hogy a „bababarát kórház” egy szép elismerés, olyan dolgokról is kiderül, hogy jó és hasznos (nemzetközi tapasztalatokkal alátámasztva), amelyektől addig idegenkedtünk - értékelte az értékelést, vagyis a bababarát kitüntető cím feltételeinek meglétét ellenőrző bizottság munkáját dr. Nagy Gábor, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának vezető főorvosa. Példaképp említette: nem gondolták volna, hogy olyan jó hatása van a a baba és a mama közötti, közvetlenül a szülést követő folyamatos, hosszú időn át tartó bőrkontaktusnak. S bár korábban is gyakorlat volt, hogy az újszülöttet odaadták az anyának, illetve az anya hasára helyezték, egy idő után ezt meg-megszakították azzal, hogy megfürdették, mérlegre tették stb.

- Aztán beláttuk: nem leszünk se okosabbak, se boldogabbak attól, ha minél előbb megtudjuk az újszülött születési súlyát. Ugyanakkor a szoptatásra és a későbbi anya-gyermek kapcsolatra nagy hatással van a háborítatlan bőrkontaktus, amit mi - valahol meg kellett húznunk a határt - 60 percben maximáltunk. Ezt követően viszont az anya ismét visszakaphatja a gyermekét - mondta a főorvos. „Bababarát” mivoltuk másik eredményeként hozta fel, hogy a teáztatást teljes mértékben „ki lehetett irtani” az osztályon. Elbüszkélkedett azzal is, hogy kiérdemelték a vizsgálók dicséretét is azzal, hogy náluk megengedett, hogy a császármetszésnél jelen legyen az édesapa, minthogy belátták: nem érdemes „misztifikálni” a műtétet. (Az anyával való bőrkontaktus helyett ilyenkor az apa ölelheti magához az újszülöttet). Dr. Nagy Gábor azt sem hallgatta el: a jövőre nézve azonban feladatként írták elő számukra, hogy a szoptatás fontosságára már a terhesség utolsó harmadában, amikor az úgynevezett NST-vizsgálat miatt az állapotos nők már hetente jelennek meg gondozáson, a gyakori találkozás lehetősőgét kihasználva hívják fel a nők figyelmét, s vagy szóban, vagy szórólapokon keresztül tájékoztassák őket az ezzel kapcsolatos tudnivalókról.

ÉM-SZK


Borsod-Abaúj-Zemplén - A 17-ból 4 megyénkbeli szülészet falán díszeleg a Bababarát Kórház címről szóló igazolás.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában