Helyi közélet

2012.07.15. 19:33

A város gondoskodik a hagyatékról

Sárospatak - Jelenleg nincs állandó kiállítása Andrássy Kurta Jánosnak, pedig a szerződés szerint kellene.

Sárospatak - Jelenleg nincs állandó kiállítása Andrássy Kurta Jánosnak, pedig a szerződés szerint kellene.A napokban nyílt egy ideiglenes kiállítás Andrássy Kurta János szobraiból a sárospataki Újbástya Rendezvénycentrumban. A tárlat hiánypótló, hiszen sokáig volt állandó kiállítása a hagyatékát Sárospatakra hagyományozó szobrászművésznek Sárospatakon és igazság szerint most is kellene, hogy legyen.

Hányatott sorsú hagyaték

Andrássy Kurta János 37 évvel ezelőtt, 1975-ben 130 szobrot és több mint 140 grafikát és festményt hagyományozott Sárospatakra.

– Akkor szerződésben rögzítették, hogy ennek fejében Sárospatak állandó kiállításon mutatja be ezeket a műveket – mondja Bordás István, a Sárospataki Képtár igazgatója. – Ezzel sokáig nem is volt semmi probléma, a képtárban megtekinthető volt a földszinti kiállítóteremben a tárlat. Sajnos olyan állapotba került a terem a folyamatos vizesedés miatt, hogy már semmilyen kiállítást nem lehet ott tartani. A felújításra a képtárnak nincs pénze és nem is pályázhat önállóan.

Maga a Sárospataki Képtár is elég felemás helyzetben van. Sokáig a város volt a fenntartó, aztán átkerült a megyéhez, ahonnan a megyei intézménykezelőhöz került. Innen a város visszaigényelte ugyan a használati- és a tulajdonjogot, de jelen pillanatban még nincs a város tulajdonában az intézmény.

Ez azért érdekes, mert az Andrássy Kurta-hagyaték a város tulajdonában van, amelynek kezelője az a Sárospataki Képtár, amely jelenleg nem tudja hol kiállítani a szobrokat, amelyeket szerződés szerint kellene. Az már tényleg csak egy kiegészítő érdekesség, hogy bár a mostani tárlatot Andrássy Kurta János születésének 100. évfordulójának apropóján rendezték meg, de az igazság az, a művész nem 1912-ben, hanem 1911-ben látta meg a napvilágot, csak a centenáriumi ünnepségre tavaly nem volt elég pénz.

– Azt mindenki érzi, hogy a szándék megvan, csak a helyzet nem tisztázódott még – mondja Bordás István. – A mostani tárlatmegnyitón jelen volt Andrássy Bálint, a művész fia, aki elmondta, érzi ő is ezt a helyzetet és nem is türelmetlenkedik, hiszen látja, mindenki szeretne tenni azért, hogy a helyzet rendeződjön.

Lesz megoldás

– Mindenképpen találunk megoldást erre az ügyre, hiszen méltatlan, amilyen állapotban jelenleg Andrássy Kurta János hagyatéka van – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere. – Az nem ésszerű helyzet, hogy a hagyaték egy raktárban porosodik. Mindenképpen megtaláljuk azt a méltó helyszínt, ahol megmutathatjuk ismét a nagyközönségnek a művész alkotásait. Már van egy húszmillió forintos elnyert pályázatunk, amelyet a képtár felújítására fordíthatunk és elbírálás alatt áll egy százmilliós pályázat, amely ugyancsak a képtár épületének modernizálását szolgálná. Amennyiben itt mégsem tudnánk kiállítani az Andrássy Kurta-életművet, akkor vagy az Újbástya Rendezvénycentrumban vagy a Domján-házban találunk helyet az állandó kiállításnak.

Aki azonban addig szeretné megcsodálni Andrássy Kurta János szobrait Sárospatakon, az vagy az Újbástya Rendezvénycentrumban teheti meg, vagy megnézheti a művész köztéri szobrait a Sárospataki Képtár előtt, a Vízikapu bejáratánál, vagy hamarosan a kibővített Egészségház előtt, ahonnan az építkezés idejére elszállították egyik alkotását, de nemsokára visszahelyezik.

ÉM-BG

Sárospatak - Andrássy Kurta János szobrászművész születésének 100. évfordulójára emlékeztek pénteken Sárospatakon az Újbástya Rendezvénycentrumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában