Helyi közélet

2012.06.01. 18:58

Várólista: A beteg követi - és választ

Borsod-Abaúj-Zemplén - Alig egy hónap, s az interneten is követni lehet a várólistákat. Vajon mennyire átgondolt az intézkedés?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Alig egy hónap, s az interneten is követni lehet a várólistákat. Vajon mennyire átgondolt az intézkedés?

Július elsején indul az országos online várólista-nyilvántartási rendszer, amelyen bárki nyomon követheti, hogy különböző műtétekre hányan várakoznak országszerte, az egyes térségekben, illetve adott intézményekben. Számos médium hírt adott arról, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tervei szerint az új rendszer egyik legfontosabb eleme, hogy „a beteg választása az elsődleges, a beteget fogja követni a pénz”. Amikor az országos nyilvántartásban az látja majd az OEP, hogy például gerincműtétre az egyik intézményben 50 nap a várakozási idő, míg egy másik intézmény listáján sokkal több beteg mellett 250 nap a várakozási idő, akkor ahhoz az intézményhez teszik a kapacitást, amelyhez a betegek ragaszkodnak. Az is felmerült: amennyiben az új rendszer alapján az derül ki, hogy a várakozás ideje alatti krónikus ellátás költségei meghaladják a műtéti költségeket, még az is meglehet, hogy az OEP-nek jobban megéri, ha az intézménynek a műtétek elvégzésére adnak többletforrást.

ÉM-SzK


Borsod-Abaúj-Zemplén - „Ugrás a trambulinról: csak épp nem tudjuk, milyen mély a víz” - e hasonlattal élt a pénzügyi szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában