Helyi közélet

2012.06.13. 13:38

Újra másképp járnak a buszok

Miskolc - A tömegközlekedési rendszer teljes átalakítását tervezi (újra) a város, három lépcsőben.

Miskolc - A tömegközlekedési rendszer teljes átalakítását tervezi (újra) a város, három lépcsőben.Változtat városi tömegközlekedési rendszerén a miskolci önkormányzat, erről szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatót dr. Kriza Ákos polgármester, Grieger Ernő, az MVK Zrt. forgalmi igazgatója és Dorner Lajos, a VEKE Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke.

Dr. Kriza Ákos elmondta, a korábbi, márciusi átalakításra költségmegtakarítás miatt volt szükség. Ő maga sem jó érzéssel szavazta meg a közgyűlési ülésen, vallotta be az újságíróknak. A miskolciak visszajelzése sem volt pozitív az átalakításokra, ezért döntöttek úgy, hogy egy munkacsoportot hoznak létre a közlekedés újragondolására. Ebbe vonták be a VEKÉ-t, akik korábban felajánlották a segítségüket. A változtatásokban a lakossági visszejelzéseket is figyelembe vették, így három lépcsőben történik meg majd a közlekedési rendszer teljes átalakítása.

Kritikával éltek

Dorner Lajos, a VEKE elnöke elmondta, a cég 12 éve működő szakmai civil szervezet, specialitásuk a tömegközlekedési hálózat szervezése. Amikor kezükbe került a márciusi átalakítás, kemény hangú közleményben jelezték a hibákat az önkormányzatnak, és ajánlották fel a segítségüket.

– Ilyenkor a legtöbbször meg sem hallgatnak bennünket, de Miskolc pozitívan fogadta a kritikánkat, és elfogadta a segítségünket – mondta az elnök. Hangsúlyozta, az átalakítás az utazóközönség szempontjából történik, az ő igényeikhez igazították a város és a közlekedési vállalat igényeit. A három lépcsős átalakításra időrendi, szervezési és financiális okokból van szükség. Az első szakaszban – ez június 16-ától, azaz most szombattól indul – a hálózat nem módosul csak a menetrend, főként az avasi közlekedés problémáit kívánják kezelni. Összehangolják az azonos útvonalon közlekedő viszonylatokat (hogy ne legyen olyan, ami most gyakori, hogy egyszerre elmegy az összes busz, aztán húsz percig nem jön semmi), és megoldják, hogy az éjszakai, késő esti, hajnali járatokhoz is legyen csatlakozás.

Ütemesen járnak

A második fázis az iskolakezdéssel indul. A harmadik fázisban – késő ősztől – a teljes hálózatot átalakítják. Ez kisebb forgalomtechnikai beruházásokat is igényel, például újabb megállókhoz buszöblök épülhetnek.

– Az első szakaszban egyrészt bevezeti a cég az ütemes közlekedési rendszert, azaz kiszámíthatóbbá válik a menetrend – fogalmazott Dorner Lajos. – Másrészt szombaton és vasárnap más-más menetrend lesz, igazodván a két napon különböző utazási szokásokhoz. Harmadrészt a tanszünetet is belekalkulálják a menetrendbe, az így megtakarított összeget az alaphálózat finanszírozásába forgatják vissza.

Grieger Ernő, az MVK Zrt. forgalmi igazgatója a részletes változásokról beszélt, ezek az új menetrendből megismerhetőek, amelyek megvásárolhatóak a menetjegyirodákban.

Kérdésünkre megtudhattuk, hogy az eddiginél több pénzbe csak a beruházások kerülnek, és hogy a bevezetés után felmerülő esetleges lakossági jelzéseket is figyelembe veszik a további fejlesztésben.

ÉM-HM

 A nyári menetrendi változások elsősorban az alábbi viszonylatokat érintik:

– 1-es és 2-es villamos

– Kelet-nyugati tengely autóbusz viszonylatai: 1, 1A

– Észak-déli tengely autóbusz viszonylatai: 2, 12, 14, 14H, 20, 24

– Újgyőri főtérről közlekedő autóbuszok: 6, 9, 16, 19, 29, 67

– Avas városrészt érintő viszonylatok: 29, 32, 35, 35É 

Miskolc - A miskolci városi közlekedésben 2012 nyarától jelentős, az Önök számára kedvező menetrendi változásokra kerül sor. Az új menetrendek Dr. Kriza Ákos, Miskolc város polgármesterének kérésére, több, az utasok érdekeit képviselő szervezettel együttműködve kerültek kialakításra. Részletek >>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában