Helyi közélet

2012.06.25. 13:22

Megoldás mindig van...

Budapest, Arnót - Sikeres Vidék Kaland Program az arnóti Bénó kertészetben.

Budapest, Arnót - Sikeres Vidék Kaland Program az arnóti Bénó kertészetben.Vajon miért cseréli fel egy sikeres pesti lány az otthonát - ha csak egy hétre is - arnótira? A két diplomás Vankó Csilla ugyanis ezt tette az elmúlt héten: a közgazdász, humánerőforrás-szakember egyszerű mezei munkásként dolgozott a Bénó kertészetben. Már ragasztanám is rá a címkét, hogy csodabogár, amikor beszélgetés közben felfedi a fátylat titkáról. Nincs ebben semmi természetellenes különlegesség, inkább az útkeresés, az önmegvalósítás egyik állomása - fogalmaz Csilla. Aztán az előzményekbe is beavat:"Azon tűnődtem HR igazgatóként is, hogy nem elég egy irodában a számítógépet "püfölni", emberi problémákat megoldani és a szakmai fejlődésüket segíteni. Nyitott ember vagyok és teljesebb életre vágyom, olyan tapasztalás által, mely közelebb visz a valósághoz - emlékszik vissza. Elégedetlen voltam magammal, mert ha például levettem egy virágot valamelyik áruház polcáról, alig tudtam róla valamit. A gyakorlatban szerettem volna megtapasztalni, hogy miből mi születik, s érezni a lét varázslatos lüktetését. E gondolatok keringtek az agyamban, mikor a rádióból arról értesültem, hogy a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) az idén másodjára megrendezendő Vidék Kaland Programhoz keres 35 éven aluliakat. Jelentkeztem és az érdeklődési körhöz beikszeltem a kertészetet, a növényeket, az állattenyésztő gazdaságot. A szervezet a 136 pályázó közül csak 33-nak mondhatott igent, szerencsére én is felkerültem a kiválasztottak listájára. Az AGRYA döntötte el, ki hová utazik majd, így "vágtázó csodaszarvasként" arnóti "kertész" lettem."

Gyors és ügyes kezek

"Már a fogadtatásom kellemesen alakult, mivel Bénó Gáborék igazán kedves emberek- jelentette ki Csilla. Első munkanapom még intenzívebb és jókedvűbb volt, mint amire számítottam. Erre is vágytam. Kora reggel, mikor a hőség még nem borít el mindent, megkezdtük a dugványozást a krizantémok legyökereztetéséhez. Addig azt se tudtam, hogy lesz a gyökértelen krizantémdarabból gyökerező dugvány. Ezt sem akárhogy kell csinálni, mert előtte be kell porozni. A lerakott adag 30000 kis krizantémdugványt számlált és közben még rengeteg apró, de fontos tennivaló akadt, amihez gyors és ügyes kezek kellettek. Öt asszonnyal dolgoztam együtt, akik hamar be-és elfogadtak. Munkánkat csak a nap forrósága nehezítette, de a motiváció és a munkakedv megmaradt, ami számomra nem jellemző rohanó és széthúzó világunkban. Kolléganőim régóta kertészkednek. Tőlük tudom: a Bénó család nemcsak jó foglalkoztató, azaz korrekten fizet, ami e szférában sajnos nem mindig olyan magától értetődő. Talán még ennél is fontosabb, hogy emberhez méltóan bánnak a munkásokkal. És ez tényleg a kulisszák mögötti moraj, földközeli élmény, s nem egy felületes interjún elhangzott optimista szöveg. Sok ad hoc munkát is el kell végeznie a Bénó családnak. Az üzlet ugyanis szemmel láthatólag is csak akkor működik, ha időt és energiát nem kímélnek. A haladás motorja pedig náluk nemcsak a profit, hanem a környezetileg is megtérülő üzleti lehetőségek szüntelen keresése. Ezt inspirálja az esti közös diskurzus és a holnapi nap szele. Igazi megpróbáltatást jelentett június 19-e, ekkor még a mikulásnak is melege volt. A híradások szerint az e napi országos melegrekord eddig 35,3 Celsius-fok volt, amelyet éppen Miskolcon mértek 1968-ban. Az új országos csúcs 35,5 fok lett, és a bugaciak tartják. Mi a fóliasátorban kezdtünk, ahol ennél is biztosan jóval magasabbra szökött a hőmérő higanyszála, és persze szedtük a köldökig érő gyomot. Kilenc órakor átvonultunk a melegházba, s nekiláttunk a bébi-mikulásvirágok helyét előkészíteni. Aztán jött a teljes helyátrendezés és a temérdek mikulás virág cserépbe ültetése.

Átlátni a helyzetet

"A fóliasátorban a forrongó nap sugara alatt én voltam a leggyengébb láncszem, mert a többiek jobban bírták a hőséget. Tudtam persze hová jövök, s mit vállalok. Nekem nem fáj a munka. A melegházban a dugványozás már jobban ment, s a párásító miatt időnként végre fizikailag is kellemesen éreztem magam munka közben. Szüntelen áramlanak be és ki a vevők, s a Bénó család hihetetlen rugalmassággal kezeli a telefonon bejövő utolsó pillanatos kéréseket is. Megoldás mindig van... Többször is átirányítottak más és más munkákra, csakhogy minden időre a vevőknél legyen. A csattanó itt az: tényleg csak hozzáértő mondhatja meg, mit engedjünk el azonnal és mire váltsunk, mivel a növény élő organizmusként nem várja meg a delet, ha épp leszedték frissen. Azaz ebben a szakmában, ha hosszú távon sikeresen akarsz működni, akkor szinte folyamatosan át kell, hogy lásd a helyzetet profin. Ez ugyan nem újdonság az üzleti életben, ám valahogy nekem másképp hangzik így, hogy látom hány perc alatt fonnyad el egy virág leszedés után."

Hogy mik az egy hét tanulságai? - kérdezi mintegy önmagától Csilla. Még nem állt össze teljesen nekem sem. Visszatekintve azonban egyre biztosabb vagyok abban: ahhoz hogy igazán értékeld, amid van, igenis látni kell, hogy a növények mi mindenen mennek keresztül, amíg beérnek, felnőnek és gyönyörűvé válnak. Úgy érzem nemcsak a virágokhoz sikerült közelebb kerülnöm, de az élet erejéhez és folyamatához is. Bepillanthattam abba, hogy születik meg valami és arra is rádöbbentem, mennyi energia szükséges mindehhez. Csak olyan cél mellé szegődök, amivel egyet is tudok érteni. Pontosan az történt velem itt, amire vágytam. Megerősített abban: jó úton járok, s helyesen döntöttem, amikor annak idején lemondtam a pozíciómról és ott hagytam a cégemet. Ma sem tennék másként...

ÉM-BGy

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában