Helyi közélet

2012.06.11. 16:11

„50 ifjú tehetség” II. - A Tokaj várát kutató régész

Tokaj - Makoldi Miklós, 29 éves régész, a tokaji vár ásatásán dolgozik.

Tokaj - Makoldi Miklós, 29 éves régész, a tokaji vár ásatásán dolgozik.Makoldi Miklós alig volt 6 éves, amikor a házuk mellett építeni kezdték a gáz- és szennyvízhálózatot, amelyet régészeti feltárás előzött meg. Ő maga is izgatottan kutakodott a földben, és talált is, – mint később kiderült – vaskori edényeket. Ekkortól szeretett volna régész lenni, annak ellenére, hogy képzőművész családból származik, édesapja Makoldi Sándor és testvérei is erre a pályára kerültek.

Bár a népvándorlás kora állt hozzá mindig a legközelebb, mára a tokaji vár is a szívébe lopta magát, 2007 óta vezeti az ásatást. A várét, amiből mára szinte semmi nem maradt. 1410 körül említik az írásos források először az építményt, később, Mátyás korában a Szapolyai családé volt, ugyanakkor, mint a visegrádi vár.

„Olyan urak éltek ott – meséli Miklós – akik az Adriáról hozatták lakomáikhoz a tengeri kagylót, a várárokban találtuk a maradványaikat.” Nemrégiben pályázatot nyert, mint a Tokaji Várbarátok Köre Egyesület elnöke, így elkészülhet a könyv is a leletekről.

Makoldi Miklóst emellett különösen érdekli a magyarság eredete. Járt Indiában a fehér hunok nyomában, a Krim-félszigeten szkítákat ásni, és Szibériában, Jekatyerinburgnál, ahol olyan leleteket találtak, amelyek tipikusan magyarok. És mesél a másik nagy szerelemről, a családi borászatról is. Nagyapja, Pap Miklós alapította a tokaji múzeumot, nagy borász volt és helytörténész. (Két éve, 99 évesen halt meg.) Tőle örökölte a házat, a pincéjét, az ő örökségét viszi tovább.


  50 arc

Sikeres fiatalokat mutatott be az Észak-Magyarország kiadványa, akik eddigi életükről és terveikről is meséltek a lap munkatársainak. Ez a portré ennek a sorozatnak a része.


„50 ifjú tehetség” - A holnap ötven arca, ifjú tehetségek az Északban

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tavaly ilyentájt indította útjára lapunk, az Észak-Magyarország egyedülálló kezdeményezését, hogy megyénk 35 évesnél fiatalabb tehetségeit külön kiadványban mutassa be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában