Helyi közélet

2012.05.16. 14:51

Vége az önállóságnak

Budapest, Miskolc - Az egyetemek pólusokba tömörülnek, a jogászképzésért mindenütt fizetni kell majd.

Budapest, Miskolc - Az egyetemek pólusokba tömörülnek, a jogászképzésért mindenütt fizetni kell majd.

A korábban tervezett 12 helyett 13 felsőoktatási pólus alakítana ki a szakminisztérium, és összesen 8 egyetem kaphatna kiemelt vagy kutatói minősítést, írja több hírportál is egy háttértanulmányra hivatkozva.

A kormány által még nem tárgyalt dokumentumból kiderül, az egyetemeket és a főiskolákat földrajzi elhelyezkedésük, valamint képzési profiljuk szerint együttműködési csoportokba, azaz pólusokba sorolják. Kis Norbert, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára nemrég ténylegesen 13 pólus kialakításáról beszélt, ugyanakkor leszögezte, mindez nem szervezeti integráció lenne, hanem azért rendeznék pólusokba a főiskolákat, egyetemeket, hogy tevékenységük összehangolására sarkallják őket. Ennek megfelelően az állami források is ott lesznek bőségesebbek, ahol hajlandók közös fejlesztések, kutatások indítására az intézmények.

A középtávú tervekből az derül ki, hogy 2013-tól egyetlen államilag támogatott férőhely sem lesz az alap- és osztatlan jogászképzésben, de 2014-ben és 2015-ben sem.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában