Helyi közélet

2012.05.31. 15:35

Pénzüket követelték Rakacán

Rakaca - A rendőrség „preventív jelleggel” vonult a helyszínre, nem kellett beavatkozniuk.

Rakaca - A rendőrség „preventív jelleggel” vonult a helyszínre, nem kellett beavatkozniuk.

Az első híradások szerint „éhséglázadás közeli állapot” alakult ki a közel száz százalékban romák által lakott Rakacán, amikor 150-200 falubeli gyűlt össze a helyi polgármesteri hivatal előtt, hogy a segélyeik kifizetését követelte csütörtökön. Mint Kiss Béla a község polgármestere elmondta, korábban az volt a gyakorlat, hogy az önkormányzat 28-án kifizette a bérpótló támogatást, azonban az e havi összeg még nem érkezett meg az önkormányzat számlájára, ezért azt még nem tudták szétosztani. A probléma úgy 300 embert érint, mert az egész falu bérpótló támogatást kap. Az elmúlt hónapban az önkormányzat számláját inkasszó terhelte, ezért a múlthavi járandóságukat két részletben kapták meg a településen élő munkanélküliek, és attól tartottak, hogy most sem jutnak hozzá időben a pénzükhöz, pedig számlákat kell fizetniük.

Kiss Béla arról tájékoztatta lapunkat, hogy bár még nincsenek késésben, mert a bérpótló támogatásokat ötödikéig kell kifizetniük, ám azt az ígéretet kapta, hogy pénteken a helyzet rendeződik, az önkormányzat számlájára megérkezik az összeg, amit még aznap kiosztanak az érintetteknek. A polgármesteri hivatal előtt összeverődött tömeg egy részét ez valamelyest megnyugtatta, de több tucat ember továbbra is a hivatal előtt maradt.

Dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a településen járőröző rendőrök észlelték a szokatlan csoportosulást, ők értesítették az edelényi kapitányság ügyeletét, ahonnan – mondhatni: preventív jelleggel – kiküldték az erősítést, ám mivel a spontán demonstrációban részt vevő – az első rendőrségi jelentések szerint 60-80 fős – tömeg mindvégig békés maradt, sem erőszakos, sem garázda jellegű megnyilvánulásaik nem voltak, a rendőröknek nem kellett közbeavatkozniuk.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában