Helyi közélet

2012.05.30. 08:42

Elég, ha a szülő igazol

Miskolc - Az idén már nem kell orvosi igazolást kérni, ha a gyerek táborba készül.

Miskolc - Az idén már nem kell orvosi igazolást kérni, ha a gyerek táborba készül.

Egyszerűsödik (és kevesebb pénzbe is kerül) a gyerekek táboroztatása, az idén ugyanis már nincs szükség orvosi igazolásra. Egy május közepén elfogadott miniszteri rendelet szerint elegendő a szülő nyilatkozata, hogy gyermeke egészségesen megy közösségbe. Mindezt a tábor megkezdése előtt négy nappal kell a szülőnek egy formanyomtatványon igazolnia, melyet a táborozás szervezője ad át a gyermek gondviselőjének.

Pénzért adták

A táborozáshoz szükséges igazolások beszerzése nagy port kavart Miskolcon az elmúlt években, mivel ezt legtöbb szülő a házi gyermekorvostól kérte az iskolaorvos helyett. A házi gyermekorvosok viszont éltek törvény adta jogukkal, és pénzt kértek az igazolásért, de közben hangsúlyozták, feleslegesnek tartják ennek kiadását, hisz a legtöbb fertőző betegség ellen van védőoltás, más súlyosabb betegségről pedig tud szülő, aki a beteg gyereket valószínűleg nem küldi el táborba. A szülők viszont azt panaszolták az elmúlt években, hogy a nyári szünetben az iskolaorvosokat szinte lehetetlen elérni, a kétezer forintos háziorvosi igazolást pedig túl drágának találták.

Örülnek a változásnak

Úgy tűnik, az új rendelet meghozta a békességet. Dr. Török Lajos megyei szakfőorvos, a Miskolci Vállalkozó Háziorvosi Rendszert Működtető Egyesülés vezetője azt mondta lapunknak, nagyon örülnek a változásnak, hisz ez a több éven át tartó harcuknak az eredménye. Egy felesleges adminisztrációs tehertől szabadultak így meg a házi gyermekorvosok. A szülői nyilatkozata bőven elég, és ez az európai gyakorlatnak is megfelel, tette hozzá a főorvos, hangsúlyozva: ha azonban a gyereknek gyógyszerrel kezelt krónikus betegsége van, akkor a szülő vigye el az orvoshoz táborozás előtt, hogy megbeszéljék a tudnivalókat. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a gyereknek hőemelkedése vagy láza van, hasmenés, hányás kínozza, vagy kiütések jelennek meg a testén, Ilyen állapotban semmiképpen ne küldjük táborba, hívta föl a figyelmet a szakember.


Betegen nem küldik

Hosszú évek óta foglalkozik táboroztatással az Ifjúsági és Szabadidő Ház. Az intézmény igazgatója, Tánczos Tamás is egyetért az új miniszteri rendelettel. Tapasztalatai szerint a szülők nem küldik betegen gyermeküket a táborba, ezenkívül felesleges kiadást jelentett számukra a pénzért beszerzett orvosi igazolás. Az igazgató megnyugtatásképpen elmondta: táboraikban a nevelők értenek az elsősegélynyújtáshoz, ha komolyabb baj van, azonnal orvoshoz viszik a gyerekeket, és értesítik a szülőket. A vitorlázótáborban pedig kötelező a mentőmellény, és az oktatókat pedig életmentésre is kiképezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában