Helyi közélet

2012.05.07. 17:12

A szakrendelések még tovább késnek

Miskolc - Tavaly decemberben átadták az egészségházat az Avason. A februári „nyitás” helyett azóta is üresen áll.

Miskolc - Tavaly decemberben átadták az egészségházat az Avason. A februári „nyitás” helyett azóta is üresen áll.Azt hallottuk: azért nem indult meg még mindig az ellátás Miskolcon az uniós támogatással épült Szent György utcai új (illetve részben a Tömörkényi úti felújított) egészségházban, mert nem tud szakorvosokat biztosítani a Misek Kft.

Első körben a MISEK Kft. orvosigazgatóját, dr. Bassler Beátát kerestük meg, aki elmondta: valóban nem könnyű ilyen szakorvosokat találni (ideggyógyász, reumatológus, szemész, neurológus, érsebész), de azon vannak, hogy ez sikerüljön. Viszont az elsődleges akadályt nem is ez okozza, hanem hogy alapító okiratot kellene hozzá módosítani, amihez viszont közgyűlési döntésnek kellett volna születnie, de ez nem történt meg. Miért, s mi oka a halogatásnak?

Döntöttek, majd visszavonták

Az önkormányzat és a MISEK Nonprofit Kft. megállapodott arról, hogy a két egészségházban a MISEK Nonprofit Kft. biztosítja saját óraszámai terhére a szakrendeléseket. Ami a szakrendeléseket illeti, a Népegészségügyi Szakigazgatási Hivatal akkor adja ki a működési engedélyt a MISEK Nonprofit Kft.-nek külső telephelyen történő szakrendelések biztosítására, ha azokat feltüntetik a társaság alapító okiratában telephelyként, erősítette meg a Városháza illetékes osztályvezetője, dr. Miskolci Róbert is. Válaszából kiderül: a város közgyűlése (a 2012. február 23-án tartott ülésén) döntött a MISEK Nonprofit Kft. alapító okiratának a módosításáról, aminek értelmében a két ingatlan telephelyként bekerült volna a MISEK alapító okiratába. Csakhogy, mivel e két telephelyen szakellátási feladatokat végzett volna a MISEK Nonprofit Kft., és a törvény értelmében a szakellátás céljára szolgáló vagyon a törvény erejénél fogva az államra száll át, valószínűsíthető volt, hogy ezen ingatlanok, vagy az ingatlanok egy része a kórház állami tulajdonba kerülésével szintén állami tulajdonba kerülhet. Minthogy a törvényi szabályozás nem volt egyértelmű, az önkormányzat pedig véletlenül sem szerette volna elveszíteni e két ingatlanát, a közgyűlés a határozatot (a 2012. április 26-ai ülésén) hatályon kívül helyezte. Ez valóban kicsit késlelteti a szakrendelések megkezdését - ismerte el dr. Miskolci Róbert.

Mégis: meddig?

Hogy mégis meddig kell várakozni, arról a kórház ügyvezető igazgatóját, dr. Tóth Lászlót is megkérdeztük. Ám csak arról tudott tájékoztatni: minthogy a törvény szerint május 1-től megváltozott az intézmény tulajdonosa, fenntartója, irányítója, a kórház vezetése már nem jogosult alapítóokirat-változást kezdeményezni. Mindenekelőtt a még most kezdődő, átadás-átvételnek kell megtörténnie, e hónap végéig.

ÉM-SzK

Az alapellátás más miatt késik

Dr. Miskolci Róbert arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakrendelésétől külön kell választani az alapellátás kérdését. Annak oka, hogy még a háziorvosok és a házi gyermekorvosok, védőnők sem kezdték meg munkájukat a Szentgyörgyi úti egészségházban, az az oka, hogy kisebb hiányosságokat tapasztaltak a szakhatóságok. Ezeket azonban kiküszöbölték, s már zajlik a költözés előkészítése, s remélhetőleg május végéig a háziorvosok, házi gyermekorvosok és védőnők be tudnak költözni a Szentgyörgy úti Egészségházba.

Miskolc - A Szentgyörgy utcai egészségház is elkészült, februártól fogadja a betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában