Helyi közélet

2012.04.27. 10:35

Ülésezett a miskolci közgyűlés - A büdzséről pro és kontra

Miskolc - Költségvetés zárszámadása, iskolaátadások és a tapolcai fejlesztés...

Miskolc - Költségvetés zárszámadása, iskolaátadások és a tapolcai fejlesztés...

Ezek voltak azon napirendjei az áprilisi, miskolci testületi ülésnek, amelyek a legnagyobb vitát váltották ki a képviselők között. A tavalyi költségvetés zárszámadása kapcsán a szokásos érvek és ellenérvek hangzottak el: a városvezetés stabilitásról beszélt, az ellenzék pedig a hanyatlás költségvetésének nevezte a tavalyi büdzsét. Dr. Kriza Ákos polgármester azonban köszönetet mondott a gazdálkodási főosztály vezetőjének, azért hogy "szorosan tartotta a költségvetési gyeplőt".

Az ellenzék persze nem így gondolta. A Jobbik szerint a tavalyi év több, mint trauma volt a miskolciak számára. AZ MSZP is élesen kritizálta a városvezetést: "Igazából Kriza Ákos nem a jövő polgármestere, hanem Miskolc felszámolási biztosa." A Fidesz-KDNP ezzel szemben így értékelte a tavalyi büdzsét: átlátható gazdálkodás keretében sikerült stabilizálni a város gazdálkodását. Soós Attila, a téma, Fideszen belüli vezérszónoka így fogalmazott: "Újra hitelképes lett Miskolc."

Az ellenzék azt is kifogásolta - nem csak ezen napirend, de az iskolaátadások kapcsán is -, hogy nem látni a városvezetés elképzeléseit, nem derül ki tetteikből, mi a prioritás, mi a cél egyes területeken.

A csütörtöki testületi ülésen döntöttek arról is a képviselők, hogy az Egri Főegyházmegye átveszi a 21. Sz. Általános Iskolát, a Szilágyi Dezső Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskolát, a Benedek Elek óvodát. A Nyitott Ajtó Baptista Gyülekezet pedig Batsányi János óvoda Vasgyári Tagóvodát kapja meg. A Tiszáninneni Református Egyházkerület fenntartásába kerül a Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, valamint a Pitypang Óvoda. A Gábor Áron Művészeti Iskola Szakközépiskola Kabar utcai épületét pedig a Pannonhalmi Főapátság veszi bérbe.

Igazak a pletykák?

A szocialisták szakmaiatlannak, koncepciótlannak nevezték az iskolaátadásról szóló javaslatot. Azért is, mert - mondták - a mostani iskolaátadásokkal az egyenlő hozzáférás elve is sérül. A Jobbik továbbra is hiányolta azt, hogy a város nem hozta még mindig nyilvánosságra, hogyan alakulnak a körzethatárok, így a szülők nem tudják, milyen iskolába kerül majd a gyermekük.

A Fidesz és KDNP szerint azonban a tavalyi átadások bebizonyították, hogy helyes, hogy a történelmi egyházak a szociális- és oktatási szférában vállalnak szerepet. Kijelentették: a tavalyi átadások is sikeresek voltak.

A szocialisták ezzel kapcsolatban arra kérték az önkormányzatot, hogy kérjen kimutatást az egyházi iskoláktól, hogy az elmúlt egy évben hány diák ment el ezen intézményekből. "Igazak azok a pletykák, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket kizárják, igaz, hogy nem tartják be, amit ígértek, hogy aki nem akar hittant tanulni, az tanulhat erkölcstant, de ez a gyakorlatban nem működik" - kérdezték a szocialisták.

Dr. Kiss Gábor alpolgármester azt hangsúlyozta: szeretnék, hogy a saját önkormányzati iskoláik fejlődjenek, ehhez hozzájárulhatnak azok a többletforrások, amelyek az iskolaátadásból keletkeznek - tette hozzá.

 Kisebb emelés is elég lett volna

A testület az óvodai-, bőlcsödei étkezési díjak 23 százalékos emeléséről is döntött, hangsúlyozva azt, hogy a gondozási díjat - amelyet más városok már bevezettek - Miskolcon nem fizettetik ki a szülőkkel. "2008-óta nem emelte a város az étkezési díjat, a mostani emelés sem éri el az országos átlagot, nem beszélve arról, hogy az önköltségek növekedését sem fedezi" - fogalmazott Kiss Gábor alpolgármester. Az ellenzék nem támogatta az emelést, a Jobbik szerint ez pofon a miskolci demográfia ellen, a szocialisták pedig úgy vélték, kisebb emelés is elegendő lett volna.

A tapolcai fejlesztés is napirenden volt a közgyűlési ülésen. Egészen pontosan az javaslat, amely 340 millió forintos önrészt biztosít ahhoz a pályázathoz, amelyen a város 3 milliárd forintot szeretne elnyerni a beruházásokra. Erről - hétfőn - lakossági fórumot is tartottak Tapolcán, az ott elhangzottakról lapunk beszámolt. A városvezetés szerint Miskolctapolca elmúlt 10 éve nem volt sikertörténet. Most azonban abban bíznak - hogy a pályázatnak köszönhetően - elindul valami. Mint elhnagzott: a lakossági fórum résztvevői nem fogadták kitörő örmmel a terveket, mert elvesztették hitüket, de az első kapavágás majd viszaadja nekik - fogalmaztak. A polgármester is azt hangsúlyozta: fontos nekik Tapolca, éppen ezért a pályázat összegét maximálisan szeretné kihasználni a város, és a strandot, amit Tapolca visszasír, felépítik saját forrásból. 


Miskolc - Csütörtökön tartotta az áprilisi, miskolci testületi ülését a városi közgyűlés. Munkatársunk helyszíni tudósítása!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában