Helyi közélet

2012.04.25. 12:29

Romlik a helyzet, nincs érdemi változás

Miskolc - Alul értékelik a magyar munkaerőt, az unióban csak kevesek vannak nálunk rosszabb helyzetben.

Miskolc - Alul értékelik a magyar munkaerőt, az unióban csak kevesek vannak nálunk rosszabb helyzetben.A munka világát érintő kormányzati intézkedések hatásai megyénkben és országos szinten címmel tartott sajttájékoztatót Pataky Péter a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke és Rohonka Sándor az MSZOSZ B.-A.-Z. megyei képviselet-vezetője.

Bevezetőjében Rohonka Sándor elmondta: a kormány tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígért, ezzel szemben térségünkben folyamatosan romlik a foglalkoztatási helyzet, megyénkben 24,3 százalékos az átlagos munkanélküliség, ami több mint tíz százalékkal rosszabb az országos átlagnál, de vannak olyan térségek – például Bőcs és Edelény környéke –, ahol ez a mutató 30-40 százalékot is eléri, és az önkormányzatok az egyedüli munkáltatók. Megyén a jövedelmi viszonyok tekintetésben is messze elmarad az országos átlagtól: míg ez utóbbi nettó 141 ezer forint havonta, addig megyénkben 118 ezer forint. Rohonka Sándor elmondta még: a 16 százalékos egykulcsos adórendszer bevezetésével 450 milliárdos lyukat ütött a költségvetésen, és a munkavállalók 8 százaléka járt rosszabbul, ám a helyzetet tovább rontotta az adójóváírás kivezetése.

Pataky Péter markánsan fogalmazott: „Gyalázatos a foglalkoztatási helyet”, mondta, majd ennek okait próbálta feltárni. Elismerte ugyan, hogy a gazdasági környezet nem teremt könnyű helyzetet a kormány számára, aminek így meglehetősen kicsi a mozgástere, de úgy látja, hogy a fő problémát nem a gazdasági válságban kell keresni – hiszen más országok már remekül prosperálnak, tehát múlóban a világméretű recesszió –, hanem abban, hogy a kormány elhibázott gazdaságpolitikájához egy ideológiával átitatott adópolitika (pontosabban közteherviselés) társul. A dolgozók 80-85 százaléka egyre rosszabb jövedelmi viszonyokkal rendelkezik, tíz százaléknak azonban valóban jelentősen nőtt a jövedelme. Pataky Péter szerint ez a tíz százalék lehet az Orbán Viktor által sokat emlegetett, felemelendő középosztály. Az elnök elmondta még: az új adók bevezetésével a kormány elengedi az inflációt, és nem csak az értékteremtő munkát adóztatja meg, hanem a nyugdíjakat is. Pataky Péter szót ejtett még a magyar munkaerő leértékelt helyzetéről, és a dolgozókban uralkodó, munkahelyük elvesztésétől való elemi félelméről is, ami miatt nem mernek magukért kiállni. Pataky Péter hozzátette: a szakszervezetek tisztes megélhetést, elérhető közszolgáltatásokat követelnek, és az idei május elsején is ezeket tűzik a zászlajukra.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában