Helyi közélet

2012.04.04. 16:01

Makukahéjjal termelik a gőzt Sajóbábonyban

Sajóbábony - Megújuló energiaforrással állítják elő a technológiai gőzt a vállalkozásoknak.

Sajóbábony - Megújuló energiaforrással állítják elő a technológiai gőzt a vállalkozásoknak.

A Kiserő Kft. – mint a Sajóbábonyi Ipari Park energiaszolgáltatója – az iparterületen működő vállalkozások számára jelenleg két földgáztüzelésű kazánnal állítja elő a technológiai gőzt. Egy most induló beruházás keretében a felhasznált földgáz mennyiség jelentős részét szeretnék kiváltani megújuló energiaforrás felhasználásával. A beruházás költségeinek felét a Kiserő Kft. önerőből finanszírozza, a fennmaradó közel 150 millió forintot az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatás fedezi. A projekt tervezett összköltsége mintegy 300 millió forint.

Biomassza segítségével

A most megépülő kazánházban helyet kap egy korszerű, óránként 5 tonna teljesítményű biomassza gőzfejlesztő kazán, melynek fűtése, működtetése egyrészt a szomszédos biodízel alapanyagot gyártó társaság napraforgó feldolgozásból megjelenő melléktermékével, napraforgóhéjjal, illetve faaprítékkal történik.

A projekt keretében megvásárolják a tüzelőanyagot előállító berendezést, megépítik a befogadásra alkalmas épületet, az aprítékelőállító, -adagoló, -tároló csarnokot és beszerzik a technológia kiszolgálását végző gépeket.

A beruházás eredményeképpen négy új munkahely is létesül, melyből egy pályakezdő felvételét vállalja a Kiserő Kft.

ÉM-SZB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában