Helyi közélet

2012.04.17. 16:02

Gábor Áron Művészeti Szakközépiskola: Költözik a művészképzés, jönnek a bencések

Miskolc - A Gábor Áron művészképzőseinek el kell hagynia jelenlegi épületét, az önkormányzat bérbe adja.

Miskolc - A Gábor Áron művészképzőseinek el kell hagynia jelenlegi épületét, az önkormányzat bérbe adja.

– Nem örülünk neki, szerettük volna megtartani az épületet – mondta lapunknak Csordásné Bereczki Ildikó, a Gábor Áron Művészeti Szakközépiskola igazgatója. A két épületből álló intézmény egyik épületétől ugyanis hamarosan meg kell válniuk, a bencések bérbeveszik az önkormányzattól. Arról az épületről van szó, ahol jelenleg a művészeti képzés folyik, a másikban működnek az iskola többi szakjai.

„2012. januárjában Hortobágyi T. Cirill, a Pannonhalmi Főapátság főmonostori perjele szándéknyilatkozatot nyújtott be a miskolci önkormányzathoz, hogy a jelenleg önkormányzati fenntartásban álló Gábor Áron Művészeti Szakközépiskolához tartozó Kabar utcai épületet augusztus 31-ével bérletbe átvenné” – olvasható abban az előterjesztésben, amelyet jövő heti ülésükön tárgyalnak majd a miskolci önkormányzati képviselők, és amelyet elfogadásra javasol Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere. A főapátság ebben az épületben kívánja elhelyezni a fenntartásában működő Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskola miskolci tagintézményét.

25 helyett 18

A Gábor Áron szakközépiskoláról úgy ír az előterjesztés, mint olyan iskoláról, amely a rendszerváltás előtt – kohóipari tehnikumként – a miskolci szakképzés húzóereje volt, – a Vasgyár és a Digép számára adta a szakembereket – ám a renszerváltás után ez a kivételes helyzete megszűnt. Az előterjesztés szerint évről évre kevesebb gyerek jelentkezett az iskolába, mára két „húzóágazatnak” számító képzésük maradt, a művészeti és a környezetvédelmi képzés. A szakközépiskola a korábbi 25 helyett jelenleg 18 osztályt működtet, az épületek állaga romlik, karbantartásuk, fenntartásuk az önkormányzatnak egyre nagyobb terhet jelent. Az előterjesztés szerint a művészeti képzésben tanulók létszáma lehetővé teszi azt, hogy a főépületbe költözzön át a tagozat, így nincs annak akadálya, hogy a Kabar utcai épületet az önkormányzat – havonta 40 ezer forintért – bérbe adja.

Külön emeleten

– Tény, hogy csökkent a diákjaink száma, de épp, hogy elférünk majd a megmaradó épületben – mondta lapunknak az igazgató. Megjegyezte, nemrégiben tájékoztatták őket a tervezett döntésről, amelyet mind a szülők, mind a diákok rosszul fogadtak.

– A művészgyerekek imádták azt az épületet, patinás, ódon, úgy fogalmaztak, alkotói légköre van – folytatta. Most az új épületben igyekeznek külön elhelyezni őket, a földszintet kapják meg, a régi műhelycsarnokban alakítják ki többek közt a szobrász, az ötvös szaktantermeket, az első és második emelet lesz a többi szaké. A tornaterem-ügy jelenthet még gondot, hiszen az a most átadandó épületben van. Az előterjesztés azonban erre is kitér: a megkötendő szerződés tartalmazza, hogy a bencéseknek engedélyezni kell, hogy a szakközépiskola tanulóinak ott tarthassák meg a testnevelés órákat.

ÉM-HM


Hátrányos helyzetűek

A Szent Benedek Gimnázium tevékenységében kiemelt szerepet kap a hátrányos helyzetű, roma származású tanulók felzárkóztatása, ez pedig igazodik az önkormányzat fejlesztési tervéhez, amelyet az esélyegyenlőség kapcsán meghatározott, olvasható a képviselők elé kerülő előterjesztésben. Hogy ez pontosan mit takar, erről a gimnázium igazgatóját kérdezzük majd a későbbiekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában