Helyi közélet

2012.03.16. 10:26

Tanbánya nyílhat Farkaslyukon

Farkaslyuk - A felnőttképzés gyakorlati helyszíne a farkaslyuki bányaüzem lehet.

Farkaslyuk - A felnőttképzés gyakorlati helyszíne a farkaslyuki bányaüzem lehet.Egyszerre több szálon is futnak a farkaslyuki bányaüzem újranyitásával kapcsolatos előkészületek. A beruházó továbbra sem mondott le a Gyűrky-tárna körüli területekről, ugyanakkor még idén tanbányává nyilváníthatják ezt a területet, ahol elkezdődhet a képzés. November végén képletesen újranyitották a Farkaslyuki Szénbányát, de a tényleges termelés megkezdéséig még számos feladata van a befektetőnek. Az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója folyamatosan tárgyal a tárna bejárata körül található terület tulajdonosával, hogy a cég használatba vehesse ezt a részt. Ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy használható állapotba tegyék a bányát.

Elmélet és gyakorlat

Emellett már a jövőre is gondolnak. A Sajó-menti TISZK égisze alatt még idén megkezdődhet a bányász és a vájárképzés. A felnőttoktatásra azért van szükség, mert húsz éve egyetlen csille szenet sem hoztak a felszínre, ezért egy teljes generáció felnőtt úgy, hogy nem járt lent a föld alatt. A tervek szerint az oktatás gyakorlati helyszíne Farkaslyuk lesz. - Egy több szempontból is fontos ügyet indítottunk el, ami a Farkaslyuki Bányaüzem egy részének tanbányává történő átminősítését jelenti – árulta el Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója. – Néhány hónapon belül bányászokat, vájárokat, robbantómestereket, lakatosokat és villanyszerelőket is képeznénk. Azokat a szakmákat sajátíthatják majd el a jelentkezők, amelyekre a későbbiekben feltétlenül szükségük lesz. A bányaüzem területén a gyakorlati képzést tudjuk biztosítani.

Molnár György hozzátette: hagyományos fával biztosított, felszínről induló kutató vágatokat indítanak el, ahol a tanulók oktatók segítségével juthatnak hozzá a szakmák alapjaihoz. A képzés rendkívül fontos a jövőbeni üzemszerű termelés kapcsán is, de az emberek számára egyfajta bizonyítékot is jelent, hogy komolyak a befektető szándékai. A szakmai képzés az esztendő második felében elkezdődhet, a szeptemberi Bányász-napot pedig már úgy szeretnék megtartani az Ózd melletti településen, hogy néhány csille, frissen felszínre hozott szenet is megmutatnak az ünnepségen. Munkaerőben egész biztos, hogy nem lesz hiány, hiszen eddig már több mint 220 önéletrajz futott be a céghez, annak ellenére, hogy még egyáltalán nem hirdettek felvételt.

Egyeztetések

Emellett a háttérben tovább folynak azok az egyeztetések, amelyek a tárna bejáratánál lévő területek bérbe, vagy birtokba vételéről szólnak. - Természetesen továbbra sem mondunk le erről – folytatta Molnár György. – A Gyűrky-táró előtti részekre mindenképpen szükségünk van, mert a termelésre csak így lehet előkészíteni a farkaslyuki bányát. Hiszem, hogy van remény az egyezségre, mi egyértelműen erre törekszünk. Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor vannak bizonyos jogi lépések, amelyeket a későbbiekben meg lehet lépni. Természetesen bízom abban, hogy ezekhez nem kell folyamodnunk.

(ÉM – ME)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában