Helyi közélet

2012.03.13. 14:36

Szemtől szemben beszélnek az uszodáról

Kazincbarcika - Törékeny és képlékeny megoldás lehet az uszoda egészségügyi átvétele.

Kazincbarcika - Törékeny és képlékeny megoldás lehet az uszoda egészségügyi átvétele.

A kazincbarcikai kórház „államosítása” elkerülhetetlen, erről mégis kevesebb szó esik, mint az uszodáról, ami szintén fontos, osztotta meg gondolatait a Facebookon az uszoda megmentéséért szerveződött csoport tagjaival Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere. Mint arról korábban már beszámoltunk, február végén úgy határozott a kazincbarcikai képviselő-testület, hogy április elsejével bezárja a városi fedett uszodát, mert nem áll rendelkezésre a működtetéséhez szükséges évi 80 egynéhány millió forint.

Az uszoda használói, és az uszodabezárásban Kazincbarcika eljelentéktelenedésének jelét látó városlakók létrehoztak egy Facebook-csoportot, ahol hetek óta szünet nélkül folyik a megoldások keresése. A csoport tagjai elhatározták, hogy „szárazföldi edzéssel” hívják fel a döntéshozók figyelmét arra, hogy az uszoda bezárása szerintük rossz ötlet. Első körben március 14-ére szerveztek a figyelemfelkeltő akció, amikor a megjelentek fürdőruhában, úszógumival, úszószemüvegben és más hasonló holmiba öltözve tiltakoznak a döntés ellen a városháza előtt, ám kiderült, hogy a megmozdulást be kell jelenteni a rendőrségen. Így egy hét csúszással március 21-én délután három órakor gyűlnek össze a szárazedzésre a figyelemfelkeltők.

Szitka Péter a csoport oldalán számolt be a fejleményekről. Mint írta, több megoldást is elindítottak, de a környező települések nem tudnak segíteni, pedig az uszodát csak 40 százalékban használják a kazincbarcikaiak, mégis a város fizeti, ami a polgármester szerint nincs rendben, de ezen nem tudnak változtatni.

Szitka Péter egy „face to face” – szemtől szembe – beszélgetésre invitálta meg a facebookosokat kedden délutánra, ahol a csoport legkritikusabb képviselői közül 13 fő jelent meg. Ahogy Göndör Judit, a kazincbarcikai városháza szóvivője munkatársunknak elmondta, jó hangulatú, konszenzusos beszélgetés folyt, közel másfél órán át.

A lehetséges megoldás

Szitka Péter ismertette az uszoda megmentésére irányuló erőfeszítéseket, és hogy ezek közül van olyan, ami sikerrel kecsegtet. Április elsejétől az edelényi önkormányzat fenntartásában lévő Koch Róbert Kórház lehet vagyonszerződéssel a fedett uszoda működtetője. Elkészült egy szerződés-tervezet, ami azt tartalmazza, hogyan is képzelné el Kazincbarcika önkormányzata a működtetést, ezt kedden délután vitte a polgármester az ügyvédekhez, akik formába öntik. Ezt vesézik ki majd a kórház ügyvédei, majd elkezdődik egy gyors egyeztetés, hogy mely pontok fogadhatók el, melyeken kell változtatni. Ha a szerződés véglegesnek tekinthető formát kapott, rendkívüli testületi ülésen dönt az edelényi és kazincbarcikai testület, és optimális esetben április elsején, vasárnap papíron, hétfőn pedig vagyonleltár szerint is átadhatják az uszodát a kórháznak. A másik fél részéről elhangzott, hogy nem árul zsákbamacskát Barcika; megnézték, feltérképezték az uszodát, minden lényeges információnak birtokában vannak.

Az uszoda 15 fővel üzemelt, közülük 11-en kaptak felmondást, négy dolgozót pedig áthelyeztek a jelenlegi üzemeltető, a Timpanon Kft-n belül. Lényeges eleme a szerződésnek, hogyan tudja átvenni az új üzemeltető a dolgozókat, hogy munkaviszonyuk folyamatos legyen, tette hozzá Göndör Judit

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában